Abiznis

BIJELO POLJE: Nova fabrika "Milk Kraft Leće" biće završena do kraja godine

Početak građevinskih radova na fabrici za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda "Milk Kraft Leće" u Pavinom Polju, vrijedne oko 20 miliona eura, danas su ozvaničili ministar poljoprivrede Petar Ivanović, predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, ambasadorka Ujedinjenih arapskih emirata Hafsa Al Ulama i vlasnik mljekare Dragan Burić.
BIJELO POLJE: Nova fabrika "Milk Kraft Leće" biće završena do kraja godine
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo je strateški razvojni projekat sjevera Crne Gore. Prvi dio projekta je "Milk Kraft" farma od 500 muznih krava, gdje će se proizvoditi sirovo mlijeko. Druga faza projekta je izgradnja fabrike za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda koji će dnevno prerađivati 60 tona mlijeka, a koji danas ozvaničavamo - rekao je direktor projekta "Milk Kraft Leće" Petar Petrović.

Na osnovu Vladine uredbe o stimulansu investicija i lokalnom odlukom o proglašnju biznis zona, u Bijelom Polju će ove godine biti izgrađene tri fabrike. Osim fabrike za preradu mlijeka, biće izgrađena i fabrika za bezdimno sušenje mesa, te fabrika za preradu drveta.

- To je nešto što ovu godinu čini značajno uspješnijom od prethodne - istakao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, te naveo da uredba o biznis zonama predviđa niz olakšica koje su dovele do toga da sva tri objekta privuku interesovanje i hrabrost investitora.

0605mljekara1- Našli smo pravu mjeru tih stimulansa, kojima su prethodili infrastrukturni radovi koji su lokalitete koji su proglašene biznis zonama učinili atraktivnim do te mjere da su se investitori odredili da na tim lokalitetima grade ovako ozbiljne pogone. Ove godine imamo investiciju Mesoprometa koji sa italijanskim partnerima uveliko gradi fabriku za preradu i proizvodnju bezdimnih mesnih proizvoda, nešto što je specifična tehnologija i nešto što je novo na našem tržištu. Takođe, imamo fabriku peleta koju investira kompanija "Pelengić" i koja je u završnoj fazi i danas započinje druga faza izgradnje fabrike za predu mlijeka "Milk Kraft Leće" i to će biti kompleks najveći tog tipa u regionu i koji će garantovati našim sugrađanima otkup od 50.000 do 60.000 litara mlijeka dnevno, što će biti dovoljno apsorpciju cjelokupne proizvodnje na sjeveru Crne Gore - dodao je predsjednik Žurić.

Fabrika za preradu mlijeka "Milk Kraft Leće" zapošljavaće oko 150 radnika, što je prema riječima ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, jedna od bitnijih stvari u ovom projektu.

- Ovo je projekat koji promoviše rad i stvaranje. A bez rada nema ni boljeg života. U ovoj fabrici ne samo što će biti zapošljeno 150 radnika, već će i proizvođači mlijeka i kooperanti imati siguran otkup, kazao je ministar Ivanović.

Podrška za izgradnju ove fabrike stigla je i od Abu Dabi fonda. Ambasadorka Ujedinjenih arapskih emirata u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama istakla je zadovoljstvo što je Fond prepoznao značaj projekta, a vlasnik mljekare Dragan Burić obećao da će druga faza projekta biti završena do kraja godine, te da će proizvoditi kvalitetne mliječne proizvode. 

0604mljekara2
Portal Analitika