Društvo

Isti kao roditelji: Osnovce i gimnazijalce ne zanima Preduzetništvo

Učenike osmih razreda i gimnazijalce ne zanima izborni predmet Preduzetništvo, pokazuju zvanični vladini podaci. Za ovaj program se školske 2014/15. godine opredijelilo 335 učenika osmog razreda što čini 4,2% od ukupnog broja učenika u ovom razredu na nivou države. Broj gimnazijalaca (drugi srednje) koji se opredijelio za taj predmet je 132 što znosi svega 5,7% odsto na nivou države. Utisak javnosti u Crnoj Gori je da većina građana voli državni posao, a da se smatra da je privatni biznis rizičan.
Isti kao roditelji: Osnovce i gimnazijalce ne zanima Preduzetništvo
Portal AnalitikaIzvor

Od školske 2014/15. godine preduzetničkim učenjem su obuhvaćeni svi učenici osnovnih škola. Preduzetništvo se izučava i kao izborni predmet u osmom razredu osnovne škole sa jednim časom nedeljno.

“Za ovaj program se školske 2014/15. godine opredijelilo 335 učenika osmog razreda što čini 4,2% od ukupnog broja učenika u ovom razredu na nivou države. Implementacija preduzetničkog učenja kao međupredmetne oblasti izvodi se na specifičan, i u mnogome različit način od one kod obaveznih nastavnih predmeta. U tom smislu urađen je program obuke kojim se nastavnici osposobljavaju da integrišu učenje za preduzetništvo u redovne nastavne aktivnosti. Trodnevne programe obuke je u organizaciji Zavoda za škostvo prošlo 65 nastavnika osnovnih škola”, pokazuju zvaničnii podaci.

U svim osnovnim školama su određeni koordinatori za preduzetničko učenje koji redovno izvještavaju Zavod za školstvo o sprovedenim aktivnostima.

 U cilju uvođenja preduzetničkog učenja u gimnazijama Zavod za školstvo je uradio, medjupredmetnu oblast preduzetničko učenje u predmetnim programima za opštu gimnaziju koja je usvojena od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Od školske 2015/16 u svim gimnazijama preduzetničko učenje se implementira kao međupredmetna oblast, tako da su svi učenici u gimnazijama u svim razredima obuhvaćeni preduzetničkim obrazovanjem.

“U gimnazijama se implementira i izborni predmet za I ili II razred gimnazije. Za izučavanje ovog predmeta se opredijelilo 234 učenika I razreda gimnazije (10,1%) i 132 učenika II razreda (5,7%)”, pokazuju podaci.

P.Z.

Portal Analitika