Društvo

Ljekari tvrde da bi mogli da zarade najviše 1.800 eura

Zahtjevi doktora medicine realni su i izvodljivi zato što je potrebno samo 7,5 miliona eura u bruto iznosu na godišnjem nivou za korekciju koeficijenata koje tražimo – kazala je za Pobjedu predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić.
Ljekari tvrde da bi mogli da zarade najviše 1.800 eura
Portal AnalitikaIzvor

Ona je demantovala izjavu ministra zdravlja Budimira Šegrta da bi u slucaju korekcije koeficijenata subspecijalista nosio kući i više od 4.000 eura, a specijalista 2.800.

- Iznosi koje je pomenuo ministar nijesu istiniti zato što smo tokom pregovora sa ministrom finansija, ali i sa Šegrtom, tražili da se u slucaju da se udovolji našim zahtjevima i za nas, kao i za sve, uvede u zakon klauzula da ne možemo preko plate da zaradimo više od 45 odsto od osnovne zarade – naglasila je Popović-Samardžić.

Sindikat doktora medicine traži da se koeficijenti za ljekare, koji iznose od 6,6 do 8,2 povećaju za 100 odsto, da se vrati zakon na dopunu i ne potpiše granski kolektivni ugovor.

Ograničenje

Prema njenim rijecima, sa tim ograničenjem specijalista bi korekcijom koeficijenta primio osnovnu platu 1.100 eura, a najviše bi mogao da zaradi do 1.600 eura, dok bi subspecijalista kući mogao da ponese do 1.800 eura.

- Klauzula od 45 odsto ukinuta je za nas, da bi mogli da nam uvode dežurstva do besvijesti. Naši doktori dežuraju mnogo više nego što je to Zakonom o radu dozvoljeno. Njima ne odgovara da nam ogranice zaradu, jer ne planiraju da zapošljavaju novi kadar nego da postojeći iscrpljuju koliko god mogu do granica nemogućeg – naglasila je Popović-Samardžić.

Ona poručuje da neće odustati od zahtjeva, kao i da će tražiti izmjene i u slučaju potpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

- I kada se donese granski kolektivni ugovor, on se može mijenjati. Može se mijenjati i Zakon o zaradama u javnom sektoru i djelovati amandmanski, tako da ćemo i u narednom period insistirati da se ljekari prepoznaju tim zakonom – porucila je ona.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika