Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Parlamentarni dijalog stalni forum Skupštine do izbora: Specijalno tijelo sa specijalnim ovlašcenjima

Parlamentarni dijalog stalni forum Skupštine do izbora: Specijalno tijelo sa specijalnim ovlašcenjima

Prijedlogom sporazuma o slobodnim i fer izborima, koji je usaglašen između vlasti i dijela opozicije, parlamentarni dijalog - kao ad hoc skupštinsko tijelo sastavljeno od predsjednika parlamentarnih stranaka - dobilo je znatno šira ovlašćenja.
Parlamentarni dijalog stalni forum Skupštine do izbora: Specijalno tijelo sa specijalnim ovlašcenjima
Portal AnalitikaIzvor

Shodno tekstu sporazuma, šefovi stranaka imaće tokom predizborne kampanje mogućost da na institucionalnu saradnju“ pozovu predstavnike ključnih državnih institucija.

- Politički subjekti potpisnici sporazuma saglasni su da se na parlamentarnom dijalogu tokom izborne kampanje po potrebi uvažavajući njihove nezavisne pozicije mogu pozvati na institucionalnu saradnju vrhovni državni tužilac, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije, generalni ili programski direktor Javnog servisa i eventualno predstavnici drugih nadležnih organa i institucija odgovornih za zakonitost i transparentnost izbornog procesa - navodi se u usaglašenom dokumentu. ,,Korisne nejasnoće

Za sada nije poznato što tačno podrazumijeva sintagma ,,institucionalna saradnja“ sa, recimo, vrhovnim državnim tužiocem ili čelnim ljudima Agencije za antikorupciju: je li to na mala vrata uveden neki novi institut koji mijenja dosadašnji institut kontrolnih saslušanja?

U tekstu sporazuma nije naznačeno na osnovu kojeg clana Ustava se mijenjaju nadležnosti unutar skupštinskih tijela, pa je logično zaključiti da ce taj dio biti preciziran leks specijalisom, nakon što dogovor ozvaniče predstavnici svih stranaka koje su učestvovale u parlamentarnom dijalogu.

Zanimljiva je informacija da je odredba o proširenju nadležnosti parlamentarnog dijaloga donešena na insistiranje predstavnika opozicije, a nju je, prema saznanjima Pobjede, posebno potencirao predstavnik Krivokapićeve SDP.

Otuda je možda i shvatljivije što se odjeljkom o ,,institucionalnoj saradnji“ obuhvata i - generalni ili programski direktor Javnog servisa. Nakon što su izborili da se, mimo zakona, ostvari politički pritisak na kadrovanje Javnim servisom, sada se uvodi i kontrolna i nadzorna funkcija parlamentarnog dijaloga kao specijalnog skupštinskog tijela.

Takvu vrstu kontrole rada javnog servisa ne poznaje ni jedno evropsko zakonodavstvo.

(Opširnije čitajte u Pobjedi)

Foto: skupstina.me

Portal Analitika