Društvo

Bohinjc: Međunarodna uporedivost je veoma važna

Model studiranja koji je sada zastupljen na Univerzitetu Crne Gore međunarodno je neprepoznatljiv, rekao je za Pobjedu dekan Fakulteta za društvene nauke iz Ljubljane Rade Bohinjc.
Bohinjc: Međunarodna uporedivost je veoma važna
Portal AnalitikaIzvor

Greška

On je jedan od međunarodnih eksperata sa kojima se UCG konsultuje povodom reformi. Bohinjc kaže da je na poziv Rektorata posjetio UCG u januaru i martu u okviru faze reforme sistema studija koje su timovi fakulteta i Univerziteta tokom višemjesečnog rada oblikovali prema evropski dominantnom modelu 3+2+3.

- Na Univerzitetu u Ljubljani, konkretno na Fakultetu društvenih nauka, trostepeni 4+1 model uveli smo prije osam godina i u procesu smo reakreditacije. To znači da ispravljamo greške na osnovu stečenih saznanja i dugogodišnje prakse, kao i mnogih uporednih pokazatelja u primjeni sistema Bolonje iz iskustava evropskih univerziteta sa kojima sarađujemo – rekao je sagovornik Pobjede.

On je precizirao da u Ljubljani smanjuju broj studijskih programa i mijenjaju strukturu studija iz tog trostepenog 4+1 modela, koji se pokazao kao loš, na 3+2.

- To bih preporučio i Univerzitetu Crne Gore. Zašto? Prije svega zbog međunarodne uporedivosti u prostoru evropskog obrazovanja i jačeg master studija, koji donosi bolji kvalitet i studija i znanja – pojasnio je Bohinjc.

On je naglasio da su njegovi stavovi u konsultantskom timu isključivo na nivou profesionalne informacije i dobronamjernog savjeta i da nijesu obavezujući, iako snažno podržava reforme koje se sprovode na crnogorskom univerzitetu.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: fdv.uni-lj.si

Portal Analitika