Svijet

Europol: Godišnje 24 milijarde eura za drogu u EU

Najprofitabilnija aktivnost organizovanog kriminala je trgovina drogom na koju građani Evropske unije troše najmanje 24 milijarde eura godišnje, pokazuje izvještaj koji su u utorak objavili evropska policijska agencija Europol i Evropski centar za nadzor droga i zavisnosti.
Europol: Godišnje 24 milijarde eura za drogu u EU
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju, na nešto manje od 200 stranica, daje se cjelovita analiza ilegalnog tržišta droge u EU, od proizvodnje do trgovine, distribucije i potrošnje, zatim troškovi koje ta aktivnost proizvodi na poslovni sektor, vladine institucije, porodice, pojedince i okolinu.

"Ilegalna proizvodnja i trgovina drogom ostaje jedno od najvećih i najinovativnijih kriminalnih tržišta u Evropi. Budući da postaje sve složenijim i sve isprepletenijim s drugim oblicima kriminala, čak i s terorizmom, to postaje glavna prijetnja unutrašnjoj sigurnosti EU", ističe direktor Europola Rob Wainwright, dodajući da je u rješavanju tog problema nužna saradnja između zemalja članica.

Tri glavna zaključka opširnog izvještaja su:

- Jačanje veza između trgovine drogom i drugih oblika kriminala;

- Brze promjene na tržišta droga zbog globalizacije i napretka tehnologije - kriminalne grupe brzo prihvataju mogućnosti koje pruža lakši pristup informacijama, internet i rast međunarodne trgovine;

- Geografska koncentracija kriminalnih grupa specijalizovanih za droge unutar EU i drugdje - uz već postojeća područja, sada se pojavljuju i nova, poput trgovine heroinom preko južnog Kavkaza.

U izvještaju se kaže da Strategija EU-a za droge za period 2013-2020 i Akcijski plan (2013-2016) pružaju okvir za rješavanje problema ilegalnih droga u EU, u kombinaciji s nacionalnim strategijama zemalja članica.

Krajnji cilj je znatno smanjenje dostupnosti ilegalnih droga kroz prekidanje trgovine, razbijanje kriminalnih grupa, efikasnije korišćenje pravosudnog sistema, bolju saradnju obavještajnih službi i stavljanje većeg naglaska na prekogranični organizovani kriminal povezan s drogom.

Kanabis je najrasprostranjenija droga u Evropi- procjenjuje se da na njega otpada 38 posto maloprodajnog tržišta droga, što donosi više od 9,3 milijarde eura godišnje.

Približno dvadeset i dva miliona odraslih Evropljana koristilo je kanabis prošle godine i skoro jedan posto odraslih u Uniji ga konzumira svaki dan. Većina kanabisa na tržištu proizvede se u Evropi, a raste uvoz iz Maroka.

Na drugom mjestu je heroin, koji donosi skoro 6,8 milijardi eura godišnje. Ovaj narkotik je uzrok smrti velikog broja zavisnika.

Opijum se uglavnom proizvodi u Avganistanu, a balkanska ruta je i dalje glavni koridor za ulazak heroina u EU, iako se pojavljuju nove rute iz Afrike, južnog Kavkaza, Sirije i Iraka.

Kokain je na trećem mjestu, a maloprodajno tržište donosi 5,7 milijardi eura. Kolumbijske i italijanske kriminalne grupe su glavni opskrbljivači u Evropi.

(balkans.aljazeera.net)

Portal Analitika