Društvo

Decenija uspješnog partnerstva sa Nacionalnom gardom države Mejn

Velika je stvar za malu zemlju, poput Crne Gore, kada postaje dio jednog velikog sistema, kao što je NATO. Biti u procesu velikih međunarodnih integracija je jedno nevjerovatno iskustvo, uzbudljivo i neponovljivo“, kazao je brigadni general Daglas A. Farnem (Douglas A. Farnham), komandant Nacionalne garde države Mejn (SAD), tokom sastanka sa državnim sekretarom Bojanom Šarkićem.
Decenija uspješnog partnerstva sa Nacionalnom gardom države Mejn
Portal AnalitikaIzvor

Državni sekretar je istakao da je partnerstvo sa Nacionalnom gardom države Mejn, koje traje još od 2007. godine, značajno doprinijelo unapređenju sposobnosti Vojske Crne Gore i dostizanju pune interoperabilnosti sa oružanim snagama zemalja članica NATO-a.

On je kazao da je ova već decenijska saradnja dala veliki doprinos izgradnji administrativnih i drugih kapaciteta kako kod oficirskog kadra, tako i kod pripadnika Vojske Crne Gore. Šarkić je istakao važnost razmjene iskustava među pripadnicima Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i VCG, tokom koje se stiču dublja saznanja o međusobnim kapacitetima, ali i potrebama.           

Sastanku kod Šarkića prisustvovao je i admiral Dragan Samardžić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Farnema je odvojeno primio admiral Samardžić, koji je prezentovao američkom kolegi poziciju Vojske Crne Gore u procesu pristupanja i integracije odbrambenog sistema Crne Gore u NATO. Admiral Samardžić je izrazio zahvalnost na konstantnoj podršci Nacionalne garde države Mejn u procesu transformacije i reforme Vojske, te prezentovao brigadnom generalu Farnemu najznačajnija dostignuća u oblasti strategijskih odbrambenih dokumenata, razvoju sposobnosti, modernizaciji i restrukturiranju Vojske.

Brigadni general Farnem je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Vojskom Crne Gore i istakao važnost realizacije zajedničkih aktivnosti u okviru SPP programa za dalje jačanje partnerstva. Ocijenio je da je Vojska Crne Gore ostvarila izuzetan napredak u razvoju interoperabilnosti i sposobnosti, i istakao spremnost Nacionalne garde Mejna da podrži  nastavak procesa reformi Vojske.

Tokom posjete Vojsci Crne Gore general Farnem će obići kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, kao i Vazduhoplovstvo i Mornaricu Vojske Crne Gore. 

Crna Gora ima strateški partnerski odnos sa državom Mejn od 2007. godine, predstavljen kroz State Partnership Program (SPP). Od 2007. godine do danas saradnja se odvija u više oblasti: pružanje podrške i pomoći Vojsci Crne Gore u implementaciji Partnerskih ciljeva, unapređenje spremnosti VCG za učešće u međunarodnim misijama, kao i unapređenje sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama. U okviru te saradnje realizovan je značajan broj zajedničkih aktivnosti pripadnika Oružanih snaga SAD-a i Vojske Crne Gore. 

Portal Analitika