Abiznis

Crna Gora i Izrael nastavljaju saradnju u oblasti šumarstva

Crna Gora i Izrael nastavljaju saradnju u oblasti šumarstva, koja je dogovorena prilikom prošogodišnje zvanične posjete toj zemlji ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića i razgovora koje je imao sa kolegom Jair Šamirom. Ministri su tada, između ostalog, dogovorili da se uspostavi saradnja sa Crnom Gorom na bazi bogatog iskustva Izraela u sektoru šumarstva u dijelu uspostavljanja efikasnog sistema pošumljavanja, preventivne zaštite šuma od požara i prečavanja bolesti šuma.
Crna Gora i Izrael nastavljaju saradnju u oblasti šumarstva
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom, u Izraelu će ove sedmice boraviti načelnik Direkcije za šumarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Ranko Kankaraš i mr Darko Dubak sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici. Predstavnici Crne Gore u Izraelu borave na poziv Ministarstva zaštite životne sredine Izraela i organizacije KKL-JNF koja upravlja šumskim resursima te zemlje.

Prethodno su predstavnici KKL-JNF boravili su u Crnoj Gori, kada su definisane teme buduće saradnje, a predstavnici dvije zemlje imali su i zajednočko učešće na konferenciji o klimatskim promjenama, održanoj u decembru 2015. godine u Parizu, gdje su prezentirani modeli regionalne saradnje i vođena debata na temu "Klimatske promjene: šume, životna sredina i šire". 

Svrha posjete crnogorske delegacije Izraelu je upoznavanje sa iskustvima te zemlje u segmentima prevencije i kontrole šumskih požara, upoznavanje sa radom specijalizovanih centara u Izraelu za uzgoj i razvoj sadnog materijala tehnikama pošumljavanja goleti, siromašnih i degradiranih zemljišta.  Naime, Izrael je zemlja koja je zbog svog geografskog položaja značajno više pogođena uticajem globalnog zagrijavanja od Crne Gore i koja je bila prinuđena da razvija mjere adaptacije adaptacije na klimatske promjene, koje zaista izgledaju impresivno čak i na svjetskom nivou. Bitnu ulogu u tom procesu upravo ima organizacija KKL-JNF.

Shodno tome, ključni cilj dalje saradnje je razvoj zajedničkog projekta, u okviru kojeg bi Crna Gora bila mogućnosti da koristi dragocjena iskustva kolega iz Izraela i da ih primijeni u Crnoj Gori u adekvatnoj mjeri. Projekat bi imao regionalni karakter, a biće kandidovan kod globalnih fondova za zaštitu životne sredine kako bi dobio podršku za realizaciju.

Portal Analitika