Društvo

EPCG: Ponovo ukradene baterije iz trafostanica u Tivtu i Kotoru

Iz trafostanica 35/10kV "Račica" u Tivtu i "Dobrota" u Kotoru odnijete su aku-baterije, važni elementi trafostanice koji služe kao rezervno napajanje njene relejne zaštite, konstatovano je tokom jutrošnje kontrole tehničara EPCG.
EPCG: Ponovo ukradene baterije iz trafostanica u Tivtu i Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Oni ističu kako je bez ovih baterija smanjena pouzdanost rada trafostanica, te da su ekipe održavanja samo privremeno premostile problem. Takođe su podnijete krivične prijave protiv NN lica odjeljenjima MUP-a u Tivtu i Kotoru.

- Naglašavamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično. Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit. Naša kompanija svake godine trpi višemilionsku štetu zbog krađe elemenata trafo-stanica, stubova, bakra iz provodnika i zbog krađe električne energije. Naše ekipe se dodatno angažuju, obilaze i kontrolišu stanje mreže i energetskih objekata. Dešava se da nekoliko dana nakon sanacije, trafostanice budu ponovo na meti kradljivaca. Na meti kradljivaca često je i bakar iz transformatora i vodova, kao i L-profili sa stubova distributivne mreže - ističu iz EPCG.

Oni dodaju da distribucija preduzima sve mjere koje su u njenoj nadležnosti, ali da "više od 4.000 trafo-stanica i 20.000 kilometara vazdušnih kablovskih vodova različitih napona ne mogu biti efikasno zaštićeni".

- Apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafo-stanicama prijave Elektroprivredi Crne Gore ili najbližoj policijskoj stanici i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe. EPCG će nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitila svoju imovinu i omogućila potrošačima uredno napajanje električnom energijom - zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika