Društvo

Advokatska komora: Životi advokata svakodnevno su u opasnosti

Napad na Lazara Akovića je napad na sve crnogorske advokate, čiji su životi svakodnevno u opasnosti, ocijenjeno je iz Advokatske komore Crne Gore.
Advokatska komora: Životi advokata svakodnevno su u opasnosti
Portal AnalitikaIzvor

Iz Advokatske komore uputili su najoštriji protest povodom fizičkog napada na Akovića, koji je napadnut sinoć u podgoričkom Siti /City/ kvartu, gdje je njegova advokatska kancelarija.

„Napad na Akovića je ne samo napad na njega lično, nego istovremeno i napad na sve crnogorske advokate, budući da smo ubijeđeni da je glavni motiv ovakvog kukavičkog napada na kolegu Akovića, upravo njegovo bavljenje advokatskom profesijom“, saopšteno je iz Advokatske komore.

Oni zahtijevaju da počinioci tog gnusnog čina budu otkriveni u što kraćem roku.

Predsjednik Advokateske komore, Zdravko Begović, kazao je da, nažalost, nije prvi put da se u posljednje vrijeme ovako nešto dešava i da su advokati dovedeni u situaciju da budu izloženi brutalnim fizičkim napadima nasilnika, zbog čega su, kako je rekao, životi advokata svakodnevno u opasnosti.

„Ovakvi napadi na advokate stvaraju nesigurnost i ugroženost kod svakog crnogorskog advokata, pogotovo uslijed činjenice da nijedan dosadašnji napad na tijelo ili imovinu advokata nije rasvijetljen, zbog čega advokati žive u strahu da ih može napasti bilo ko i u svakom momentu, a da pri tom nikada takve kukavice ne dodu pred lice pravde“, kazao je Begović.

U Advokatskoj komori su, kako je rekao, apsolutno ubijeđeni da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje. „Kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoj život i život svojih porodica, mogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući način“.

Oni su podsjetili na, kako su naveli, brutalno ubistvo advokata na ulici, na činjenicu da su u nekoliko navrata advokati fizički napadani u sudnicama i ispred zgrade suda i da su i više puta zapaljena njihova vozila.

„Zbog čega apelujemo na nadležne državne organe da preduzmu sve potrebne mjere kako bi napadi na advokate i njihovu imovinu bili rasvijetljeni i istovremeno još jedanput tražimo da se unaprijedi zakonska regulativa, kojom bi se napadi na advokate i pripadnike svih drugih djelatnosti koji su u poslednje vrijeme izloženi učestalim napadima, preduprijedili i adekvatno zakonski sankcionisali“, poručio je Begović.

Izvor: Mina

Portal Analitika