Politika

Rajević: Kandidatura Cetinja za Evropsku prijestonicu propala

Kandidatura Cetinja za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, čije je podnošenje gradonačelnik Bogdanović pompezno najavio odmah nakon što je Evropska komisija krajem 2014 objavila poziv za prijavljivanje gradova zainteresovanih za taj status, izvjesno je propala. Međutim, ni gradonačelnik niti iko iz njegovog okruženja, ne nalaze za shodno da sugrađane obavijeste o razlozima propasti projekta "Cetinje 2021", iako je Bogdanović u svom početnom zanosu izazvanim ovim konceptom, izjavio da je kandidatura proces koji se tiče svih građana Prijestonice - kazao je člana Glavnog odbora Demokrata Bojan Rajević.
Rajević: Kandidatura Cetinja za Evropsku prijestonicu propala
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, Bogdanovićeva zamisao da se Cetinje kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture kao pojedinačna opština, palo je u vodu.  Pritom, dodaje on, ako je suditi na osnovu odluka o kandidaturi Herceg Novog, u kojima se Cetinje više nigdje i ne pominje, a pominju se druge opštine (Kotor, Tivat, Budva), propala je i ideja koja je trebalo da posluži kao kompenzacija Cetinju za nekandidovanje njega samog za pomenuti status.

“Dakle, trebalo je naš grad kandidovati kao dio "kreativnog regiona Boke", u paketu sa nabrojanim opštinama, što je, takođe, bilo obmanjivanje i građana Cetinja i drugih opština.  To zbog toga što od 1985. godine, otkad datira projekat Evropska prijestonica kulture, ni u jednoj prilici više gradova nije dijelilo taj status, nego je uvijek bila riječ samo o jednom gradu. Mi, u Demokratama Prijestonice, smatramo da građanke i građani Cetinja zaslužuju da im gradonačelnik objasni čijom krivicom, i zbog čega je Cetinje ispalo iz trke za status evropske prijestonice kulture, iako, sigurni smo, brojne razloge oni i sami sasvim uspješno mogu da pretpostave”, ističe se u saopštenju Rajevića.

On navodida je Cetinje, uz Šavnik, Ulcinj i Plužine, opština u kojoj se najmanje izdvaja za kulturu, svega 3,83 odsto iz budžeta Opštine. Cetinje je, napominje on, jedina opština u Crnoj Gori koja nema centar za kulturu, nego se potrebe građana za kulturom zadovoljavaju radom gradske biblioteke.

“Valjda je svima jasno da bi Cetinje, da je lokalna vlast u kulturu ulagala samo koliko je ulagala u kupovinu glasova, i ni jedan cent preko toga, moglo s pravom da se nada sticanju statusa evropske prijestonice kulture, što bi gradu donijelo značajne benefite, kako na kulturnom i edukativnom, tako i na socijalnom i ekonomskom planu”, smatra Rajević.

 On naglašava da u drugim državama svako selo i svaka mjesna zajednica imaju kako-tako razvijen kulturni život, a da Cetinje koje, između ostalog, važi i za kulturno središte Crne Gore, danas plače za kulturnim dešavanjima.

“Posljednji je trenutak da, ako je već zbog neodgovornog upravljanja od strane aktuelne vlasti naš grad ispao iz trke za Evropsku prijestonicu kulture, preduzmemo nešto da mu sačuvamo status kulturne prijestonice Crne Gore. I to će nakon nekoliko mandata DPS-a na vlasti našeg grada biti podvig vrijedan divljenja, za koji su Demokrate Prijestonice spremne”, poručio je Rajević.

Portal Analitika