Svijet

Le Penova na "Panama listi"?

Pariski list “Mond“ tvrdi da su saradnici liderke Nacionalnog fronta Marin le Pen formirali ofšor sistem na relaciji Hongkong-Singapur-Djevičanska ostrva-Panama.
Le Penova na "Panama listi"?
Portal AnalitikaIzvor

Francuski dnevnik to navodi pozivajući se na dokumenta o finansijskim malverzacijama koja su potekla od panamske advokatske kuće Mosak Fonseka.

“Mond“ piše da su sistem organizovali veoma bliski saradnici Le Penove i da su ga koristili kako bi izvlačili novac iz Francuske.

U “Panamskim papirima“ se pominju biznismen Frederik Šatijon, predsjednik desničarske partije Grupa za zajedničku odbranu i bankarski ekspert Nikola Kroše, koji su pod istragom u vezi sa finansiranjem kampanje partije Le Penove za predsjedničke i parlamentarne izbore 2012. godine.

To je rađeno sistemom fiktivnih kompanija i računa kako bi se zavarao trag i otežala istraga Službe za borbu protiv korupcije. Francuski list objašnjava da je istragu vodio u partnerstvu sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ).

U ponedjeljak je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme "Mosak Fonseka" koja objavljivanje "panamskih papira" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu.

"Panama pejpers" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu (ICIJ) koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Izvor: b92.net

Portal Analitika