Region

Dačić: Besmislene prijetnje Hrvatske

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da su besmislene najave Hrvatske da bi mogla da blokira otvaranje poglavlja Srbije s EU.
Dačić: Besmislene prijetnje Hrvatske
Portal AnalitikaIzvor

Dačić je, povodom izjave njegovog kolege Mire Kovača o granici, poručio da zvanični Zagreb treba prvo da riješi granične probleme koje ima sa Slovenjom i BiH.

"Hrvatska je sama po sebi, imala prije nekoliko godina želju da iskaže svoj stav i ona ga je iskazala. To je dokument Sabora da bilateralni odnosi i bilateralne teme neće ugrožavati njene odnose sa Srbima i da neće usporavati evropske integracije Srbije", naveo je Dačić u intervjuu Radio Beogradu.

Međutim, Dačić smatra da se odnosi sa Srbijom u Hrvatskoj očigledno koriste kao jedan mehanizam za unutrašnju političku borbu i takve poruke iz Hrvatske svakako ne doprinose napretku u odnosima sa Srbijom.

"Mi jesmo spremni da probleme riješavamo dijalogom, ali nijesmo spremni ni za kakva ucjenjivanja od Hrvatske, naročito imajući u vidu da je Hrvatska daleko od toga da je u prilici da dijeli lekcije Srbiji o položaju nacionalnih manjina, imajući u vidu sve ono što je srpski narod u Hrvatskoj proživio u posjlednjih 10-20 godina, a da ne govorimo o Drugom svjetskom ratu", naveo je Dačić i dodao:

"Sve u svemu, to su besmislene prijetnje Hrvatske i siguran sam da neće naići na podršku nijedne države članice Evropske unije."

 

Portal Analitika