Društvo

Proslava dana studenata na UDG-u

Povodom Dana studenata, Univerzitet Donja Gorica tradicionalno je organizovao Dan istraživanja, kao i UDG Maraton, saopšteno je iz UDG-a.
Proslava dana studenata na UDG-u
Portal AnalitikaIzvor

Dan istraživanja okupio je  značajan broj naučnoistraživačkih institucija i istraživača iz Crne Gore. Organizatori ovog tradicionalnog događaja su Univerzitet Donja Gorica, MONSTAT, Institut za strateške studije i projekcije i agencija DAMAR.

Uvodnu riječ na  svečanom otvaranju imali  su Rektor prof. dr Veselin Vukotić i ministarka nauke u Vladi Crne Gore prof. dr Sanja Vlahović.

Vukotić  je istakao, da je cilj nauke otkrivanje suštine, koja je nevidljiva, tako da se  Dan istraživanja organizuje sa ciljem kako bi se šira javnost, kao i studenti što bolje upoznali sa istraživanjima koja se sprovode u Crnoj Gori, njihovom metodologijom kao i podacima koji već postoje iz tih istraživanja.

Predstavnici istraživačkih institucija mr Gordana Radojević, direktorica MONSTAT-a, doc. dr Jadranka Kaluđerović i mr Milika Mirković  ispred Instituta za strateške studije i projekcije obratili su se prisutnima. Ispred agencije DAMAR priliku da prezentuju dosadašnja istraživanja imali su Bojan Ćuzović i Ksenija Perišić.

U okviru  UDG-a realizuju se brojna istraživanja, priliku da prezentuju neka od njih imale su prof. dr Maja Drakić - Grgur na temu Demografski trendovi, penziona reforma i analiza razvoja ljudskih resursa u Crnoj Gori. Prof. dr Biljana Stamatović govorila je o Diskretnim strukturama i dinamičkim modelima s primjenama. Mr Nikoleta Tomović govorila je o Položaju i ulozi crnogorskog parlamenta u procesu Evropskih integracija.udg

Događaju je prisustvovalo preko 200 studenata osnovnih, magistarskih i doktorskih studija, kao i veliki broj saradnika i zaposlenih kako na UDG-u, tako i iz pomenutih istraživačkih institucija.

UDG je na Dan studenata organizovao i Maraton, koji predstavlja dio Sportske olimpijade Univerziteta. Trka je organizovana na 1000m, 3000m, 5000m i 10000m. Pravo učešća imali su studenti, profesori, saradnici i zaposleni.

Na maratonu na 3.000 metara prvo mjesto u kategoriji djevojaka osvojila je Marina Mirović, a u muškoj kategoriji Danilo Maraš.

Na 5.000 metara prvo mjesto u takmičenju djevojaka osvojila je Tijana Mugoša, a u muškoj kategoriji Miloš Vukašević.

Na marataonu na 10.000 metara prvo mjesto na takmičenju djevojaka osvojila je Kristina Drešić, a u muškoj Goran Petrić.

Maraton je prilika da svako sebi dokaže koliko ima energije, volje i duha. Jer kako je kazao prof. Vukotić: „ Unutrašnji razvoj čovjeka nije moguć samo na bazi razvoja intelekta! Potrebno je da se pokrene i emocionalni razvoj, kao i osjećaj potrebe da upoznamo sebe i van klišeiranih, vještačkih svakodnevnih situacija!“

 

Portal Analitika