Društvo

Mihailović: Analiza pokazala brojne slabosti

Najnovija analiza o stanju u crnogorskim porodilištima pokazala je da postoji mnogo toga na čemu se mora hitno raditi i šta treba promijeniti, smatraju u Udruženju Roditelji.
Mihailović: Analiza pokazala brojne slabosti
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Udruženja Kristina Mihailović je, komentarišući procjenu bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorenčadi u Crnoj Gori koja je sprovedena od 18. do 27. januara, kazala da je ta analiza pokazala da je potrebno brže raditi na poboljšanju stanja u porodilištima.

“I vjerujemo da će se ubuduće posvetiti puna pažnja ovoj tematici, jer je ovo drugo upozorenje koje je stiglo, a između dvije analize smo imali tragičnih posljedica, što znači da smo morali ozbiljnije da shvatimo komentare iz prethodne analize”, rekla je Mihailović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, ova analiza je, u odnosu na prethodnu, pokazala bolje rezultate. “Ali je činjenica je je ostalog puno toga što se našlo u dijelu Glavne slabosti".

Mihailović je navela da se situacijama u nekim porodilištima mijenja na bolje, ali bi se, kako smatra, moralo raditi još brže u svim porodilištima.

“Što se tiče higijene, dobro je da u 21. vijeku imamo “dobru fizičku infrastrukturu (voda, struja i grijanje) i da se dobro održava higijena”. Nadamo se da o toj vrsti problema neće biti potrebe da se polemiše i da se rješava”, poručila je Mihailović.

Ona smatra da je edukacija i pomoć majkama u dojenju na veoma niskom nivou.

“Znamo na osnovu iskustava velikog broja majki da se olako savjetuje i preporučuje uvođenje vještačkih formula, da se porodiljama ne pokazuje na adekvatan način kako da uspostave laktaciju i postave bebu na dojku”, navela je Mihailović.

Ona je objasnila da je majka sa bebom najmanje 48 sati u porodilištu nakon porođaja, i da ima dovoljno vremena da se to uspješno savlada.

“U tom dijelu puno toga se mora pod hitno mijenjati”, poručila je Mihailović.

Važno je, kako je navela, početi sa primjenom nacionalnih smjernica i vodiča koji se odnose na porođaj, dojenje i zaštitu majke i novorođenčeta.

“U tom dijelu ima puno toga važnog što, ako bi se primjenilo, može da dovede do većeg stepena kvaliteta zdravstvene zaštite”, smatra Mihailović.

 

MINA

Portal Analitika