Podgorica

VEŠOVIĆ: 2015. godina projektovanja, ova i naredna su godine gradnje

Prošle sedmice su pristigle ponude za izgradnju Gradskog pozorišta. Vjerujem da će naša komisija uskoro obaviti vrednovanje tih ponuda i da će uskoro započeti realizacija tog kapitalnog projekta. Kada je u pitanju Gradski parlament, radovi na montaži namještaja se privode kraju, tako da ćemo vrlo brzo početi da koristimo novu zgradu predstavničkog doma, kaže Vešović.
VEŠOVIĆ: 2015. godina projektovanja, ova i naredna su godine gradnje
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović, najavio je da će ove i naredne godine Podgorica biti veliko gradilište.

“Prethodna, 2015.godina je bila godina projektovanja, ova i naredna će biti godine gradnje. Pored ostalih projekata, Glavni grad u 2016. godini treba najprije da dovrši Postrojenje procjednih voda na gradskoj Deponiji, Crpnu stanicu Mareza 1, izgradnju Tržnog centra na Koniku, izgradnju vrtića u Zagoriču zajedno sa Ministarstvom prosvjete, da nastavi izgradnju biciklističkih staza, zatim da raspiše tender za natkrivanje bazena, da otpočne izgradnju zaobilaznice od skretanja ka Aerodromu do kružnog toka u Mojanovićima, treće sanitarne kade, vrtića na Starom Aerodromu i drugih značajnih kapitalnih projekata koji će omogućiti dalji razvoj grada”, rekao je Vešović u intervjuu za Portal Analitika.

ANALITIKA: Počeli ste sa gradnjom drugog kraka biciklističke staze donacijom kineske kompanije. Da li ima interesovanja privrednika za donacije u infrastrukturu?

VEŠOVIĆ: Kroz redovnu komunikaciju koju imamo sa našim sugrađanima, veliki broj njih nam je ukazao da projekat izgradnje biciklističkih doživljava kao jedan od prioritetnih zadataka gradske uprave. Pažljivo prateći ono što su potrebe građana krenuli smo u izradu projektne dokumentacije za nekoliko biciklističkih koridora. Kroz donaciju Kineske ambasade i kompanije „Bemax“ uspješno smo izgradili prvu biciklističku stazu, po svim standardima saobraćajne struke i zadovoljstvo nam je što možemo da konstatujemo da je taj projekat apsolutno opravdao očekivanja. Izgradnjom prve biciklističke staze postigli dva cilja. Prvo, podstakli smo građane na  zdrave stilove života, rekreaciju i ukazali na potrebu  očuvanja i zaštite životne sredine, i drugo, sigurni smo da će češća upotreba bicikala kao prevoznog sredstva doprinijeti novoj saobraćajnoj kulturi, smanjiće gužve u saobraćaju, posebno u najužem gradskom jezgru.

U toku je izgradnja dijela drugog koridora od brda Gorica do Trgovinske škole, koja će kasnije biti nastavljena do Ulice Vojislavljevića na Zabjelu. Taj projekat realizujemo kroz donaciju kineske kompanije CRBC. U toku je projektovanje ostalih biciklističkih staza.

Vjerujemo da je gradska uprava napravila dobru simbiozu sa privrednim sistemima i drugim subjektima u našoj društvenoj zajednici, jer pored navedenih projekata, imamo nekoliko drugih primjera u kojima su, podstaknuti ovim donacijama, uspješni privrednici nesebično dali podršku Glavnom gradu u organizaciji nekih drugih aktivnosti, koje su nedostajale Podgorici. Prvenstveno mislim na organizaciju koncerata u prethodnoj godini, zatim donaciju za izgradnju deset dječijih igrališta, imamo najave donacija i za izgradnju nove trim staze, kao i brojne druge. Svim donatorima smo najiskrenije zahvalni.

ANALITIKA: Kada će biti izgrađeno gradsko pozorište? Kada će se useliti gradski parlament?

VEŠOVIĆ: Prošle sedmice su pristigle ponude za izgradnju Gradskog pozorišta. Vjerujem da će naša komisija uskoro obaviti vrednovanje tih ponuda i da će uskoro započeti realizacija tog kapitalnog projekta. Kada je u pitanju Gradski parlament, radovi na montaži namještaja se privode kraju, tako da ćemo vrlo brzo početi da koristimo novu zgradu predstavničkog doma.

cajo1ANALITIKA: Dokle se stiglo sa projektom za prečišćavanje otpadnih voda? Kada se može očekivati tender i ima li zainteresovanih?

VEŠOVIĆ: To je najvažniji, najveći i finansijski najzahtjevniji projekat u Podgorici u njenoj novijoj istoriji. U gradskoj upravi i u našem preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ smo svakodnevno posvećeni tom pitanju i ostvarujemo progres na tom planu. Posredstvom Ministarstva finansija i Ministarstva održivog razvoja i turizma smo u završnim pregovorima sa renomiranim medjunarodnim institucijama u vezi finasiranja projekta. Očekujemo finalnu ponudu, na osnovu koje ćemo moći da potpišemo ugovor o finansiranju. Kao što je bio slučaj sa drugim lokalnim samoupravama, Vlada će se kreditno zadužiti, a korišćenje kredita ustupiti Glavnom gradu po istim ili povoljnijim uslovima. Interesovanje velikog broja prestižnih kompanija iz evropskih država poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Francuske i brojnih drugih zapravo govori da se radi o racionalno organizovanom projektu i raduje nas najava učešća tih velikih i uspješnih kompanija na našem tenderu. To je još jedna potvrda zrelosti i odgovornosti našeg društva i poslovnog ambijenta koji stvaramo.

ANALITIKA: Šta je po Vama najveći uspjeh aktuelne gradske uprave?Sa čime nijeste zadovoljni?

VEŠOVIĆ: Najveći uspjeh svakoga ko se bavi javnim poslom je da mu građani vjeruju i da cijene njegov rad. Kroz sve analize rada službi i organa Glavnog grada i istraživanja javnog mnjenja konstatujemo stalni rast podrške gradskoj upravi i zadovoljstvo radom Gradonačelnika i uprave grada, bez obzira na politička opredjeljenja ispitanika. Vjerujemo da je ostvarena dobra komunikacija sa građanima kapitalno važna za svaku gradsku vlast, jer bez jednog koherentnog, otvorenog i iskrenog odnosa sa njima teško se može napraviti uspjeh i progres. Istovremeno kroz obezbjeđenje stabilnih finansija redovno smo servisirali sve obaveze koje se odnose  na javnu funkciju, zarade zaposlenih, obaveze prema dobavljačima, izmirivanje kredita koji su podizani u prethodnom periodu za razvojne projekte i istovremeno smo uspjeli da komunalno i infrastrukturno unaprijedimo grad.

Glavni grad je iz Budžeta za 2015.godinu u narednu prenio 10 miliona eura. Neko to vidi kao uspjeh, dok bi mi u upravi grada mnogo zadovoljniji bili da smo taj novac potrošili na kapitalne projekte i samim tim dodatno podstakli privrednu aktivnost, stimulisali zaposlenost, pospješili gradnju... Dobro je imati zalihe, ali je mnogo bolje da novac cirkuliše našom ekonomijom. Glavni razlog zbog takvog stanja stvari su neuspjeli tenderi. Ne opravdavam nikoga ko pravi, čak i minorne,  greške u tenderskoj dokumentaciji, naprotiv. Međutim, evropska iskustva govore da štamparske greške ne smiju biti uzrok "obaranja" tendera. Iako je namjera zakonopisca bila dobra, u dobroj mjeri i uspješna u cilju da se sistem javnih nabavki novim zakonom bolje uredi, ali sa druge strane smo zapali u ozbiljne biznis barijere i pretjerane formalizme. Zakon je omogućio beskonačno dugo i neograničeno produžavanje tenderskih postupaka, bez bilo kakve odgovornosti, a nerijetko i bez razloga. Zbog toga ispašta javni interes, tj građani. I dok se na odluke zbog velikog broja žalbi dugo čeka, za to vrijeme projekti stoje u mjestu, nema razvoja, novih radnih mjesta... Zato će uprava Glavnog grada uskoro uputiti inicijativu za izmjenu Zakona o javnim nabavkama. 

cajo3ANALITIKA: Zbog čega među državnim službenicima važi mišljenje da je bolje raditi u opštinskim nego u vladinim organima? Zbog čega su nastale tužbe zaposlenih prema Glavnom gradu?

VEŠOVIĆ: Slažem se sa Vašim ocjenama da je privilegija raditi u Glavnom gradu. Do donošenja Zakona o zaradama u javnom sektoru, zaposleni u sistemu Glavnog grada su imali veće zarade od svojih kolega u državnoj upravi. Dodatno, često su bili u prilici da pod povoljnjijim uslovima riješe stambeno pitanje. Zato nas jeste iznenadila najava pojedinih zaposlenih u Glavnom gradu koji traže putem suda da im se nadoknadi šteta zbog zarada, kada šteta ne postoji. To potvrđuje i dosadašnja sudska praksa. Od 67 takvih postupaka, 61 je riješen u korist Glavnog grada, tako da vjerujem da je u ovom slučaju nepotrebno izlagati zaposlene advokatskim i drugim troškovima.

ANALITIKA: Koji su najvažniji projekti koji će Glavni grad realizovati ove godine i koliko će novca biti utrošeno?

VEŠOVIĆ: Prethodna, 2015.godina je bila godina projektovanja, ova i naredna će biti godine gradnje. Pored projekata koje sam nabrojao Glavni grad u 2016. godini treba najprije da dovrši Postrojenje procjednih voda na gradskoj Deponiji, Crpnu stanicu Mareza 1, izgradnju Tržnog centra na Koniku, izgradnju vrtića u Zagoriču zajedno sa Ministarstvom prosvjete, da nastavi izgradnju biciklističkih staza, zatim da raspiše tender za natkrivanje bazena, da otpočne izgradnju zaobilaznice od skretanja ka Aerodromu do kružnog toka u Mojanovićima, treće sanitarne kade, vrtića na Starom Aerodromu i drugih značajnih kapitalnih projekata koji će omogućiti dalji razvoj grada.

cajo4ANALITIKA: Da li ima interesovanja za biznis zone?

VEŠOVIĆ: Kada je u pitanju podsticaj preduzetništvu i rad na većoj zaposlenosti naših građana, imamo dva organa koja vrlo agilno i marljivo rade na tim poslovima. To su Sekretarijat za razvoj preduzetništva i Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici. Uz njihov angažman, i uz pomoć Ministarstva ekonomije smo opredijelili odlične  lokacije za biznis zone u Glavnom gradu u zahvatu tri detaljna urbanistička plana. Vjerujemo da se radi o izuzetno atraktivnoj lokaciji koja se nalazi na par kilometara od Aerodroma, na svega nekoliko kilometara od glavne željezničke stanice, na 40-ak kilometara od Luke Bar i uz glavnu magistralnu saobraćajnicu. Uz povoljnosti sa državnog nivoa koje su definisane Vladinom uredbom o biznis zonama, Glavni grad daje besplatno zemljište na period od 30 godina, oslobađa naknade za komunalno opremanje, plaćanja poreza na nepokretnost... Investitori su dužni da zaposle određeni broj ljudi, koji je preciziran za svaku urbanističku parcelu. Međutim, nije dovoljno donijeti samo dobru odluku, već treba raditi i na promociji te ponude i traženju potencijlnih investitora. Kroz sporazum koji smo potpisali sa UNDP i Ministarstvom ekonomije vjerujemo da će se brže i lakše postići taj cilj.

Predrag ZEČEVIĆ

 

 

 

Portal Analitika