Abiznis

Kreće velika reforma poreske administracije: Svi računi na internetu

U Crnoj Gori bi uskoro trebala da počne realizacija projekta velike reforme poreske administracija koja podrazumijeva potpunu elektronsku fiskalizaciju.
Kreće velika reforma poreske administracije: Svi računi na internetu
Portal AnalitikaIzvor

“Do sada je održano niz sastanaka predstavnika Svjetske banke, Ministarstva finansija i Poreske uprave u cilju nastavka pripreme predloženog projekta “Reforma poreske administracije u Crnoj Gori”, finalizovanja ciljeva, rezultata, aktivnosti, troškova, aranžmana za implementaciju projekta, te konačnog definisanja projektnih dokumenata”, navodi se u Platformi za učešće crnogorske delegacije na sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima koji će biti održan u Podgorici  4. maja 2016. godine.

Portal Analitika je već objavila da će u Crnoj Gori, kako bi se doskočilo potkradanju države, biti uvedena elektronska fiskalizacija koja podrazumijeva da se svi izdati fiskalni računi objavljuju na internetu, a da se provjera može izvršiti preko SMS poruke.

Prema planu, projekat bi počeo da se realizuje naredne godine. Nije poznat red veličina koliko se zakine država neizdavanjem računa i izdavanjem neispravnih računa, ali se zna da će se implementacijom ovog projekta u državnu kasu sliti dodatnih 11 miliona eura.

Kako izgleda elektronska fiskalizacija: Postupak elektronske fiskalizacije, koji se planira uvesti, započinje u trenutku izdavanja računa.

„Prije štampanja, obveznik fiskalizacije digitalno potpisuje račun i putem interneta ga šalje Poreskoj upravi. Račun se čuva u bazi, a ne na kontrolnoj traci. Poreska uprava provjerava da li su dostavljeni svi propisani elementi računa i da li su potpisani ispravnim digitalnim sertifikatom. Ako su ispunjeni ovi uslovi određuje se jedinstveni identifikator računa (JIR), koji se šalje obvezniku. JIR se veže za broj računa i vrši se štampa istog. Ovaj proces se odvija u roku od dvije sekunde“, navodi se u dokumentu.

Ovaj model omogućava kupcu i inspektoru da na osnovu JIR-a vrši provjere svakog izdatog računa pomoću SMS-a ili Portala Poreske uprave, u realnom vremenu.

Pored ovoga u Platformi se potencira i nov način osiguranja plaćanja akcize.

“Pravilnikom o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, u dijelu koji se odnosi na osiguranje plaćanja akcize u pogonu oslobođenog korisnika akciznih proizvoda, pored postojećih uslova osiguranja plaćanja akcize uveden je još jedan uslov, a to je upis zaloge na nepokretnosti, što je u interesu kvalitetnijeg osiguranja plaćanja akcize”, piše u Platformi.

P.Z.

 

 

Portal Analitika