Društvo

ŠEGRT: Direktori da kontrolišu potrošnju ljekova

Analiza Ministarstva zdravlja i Montefarma pokazala je da bolnice neracionalno troše ljekove, a utvrđeno su nepravilnosti u propisivanju bolovanja, kazao je šef tog resora, Budimir Šegrt.
ŠEGRT: Direktori da kontrolišu potrošnju ljekova
Portal AnalitikaIzvor

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, u petak održao sastanak sa sa direktorima svih javnih zdravstvenih ustanova. Sastanku  su prvi put pristustvovali i novoimenovani direktori domova zdravlja i bolnica, koji su upoznati sa pravilima i načinom rada zdravstvenih ustanova, koji treba da bude konkretna realizacija poslovne politike i načina rada Ministarstva zdravlja.

Šegrt je kazao kako zajednički interes svih zdravstvenih institucija je da zdravstveni sistem, na svim nivoima dobro i kvalitetno funkcioniše na zadovoljstvo građana, uz poštovanje principa realnog planiranja potreba i racionalizacije potrošnje.

„U tom smislu, Šegrt je upozorio da je detaljna analiza, koju su uradili Ministarstvo zdravlja i ZU Apoteke Crne Gore „Montefarm“, za prvi kvartal 2016.godine, pokazala neracionalnu potrošnju u oblasti ljekova, a utvrđeno je i uvećanje troškova po osnovu bolovanja. Zato su, kako je kazao ministar, direktori u obavezi da sprovode svakodnevne kontrole potrošnje ljekova  i propisivanja bolovanja, uz apsolutnu primjenu mjera racionalizacije, koje svakako neće uticati na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite“, navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja na sastanku, kako je saopšteno, posvećena je zaradama zaposlenih u zdravstvu.

„Naglašavajući da zarade u zdravstvu  nijesu dovoljne, u odnosu na težinu i složenost posla, Šegrt je kazao da je, zahvaljujući velikim naporima Ministarstva zdravlja i podršci Vlade Crne Gore, u granicama mogućeg, ostvareno najveće moguće povećanje plata zdravstvenim radnicima. Šegrt je naglasio da je obaveza svih  da zdravstveni sistem bude organizovaniji, efikasniji, kvalitetniji, jer je zdravstvo jedan od najvažnijih segmenata svake države čije je funkcionisanje odgovornost, kako Ministarstva zdravlja i svih institucija unatar zdravstvenog sistema, tako i cjelokupnog društva“, zaključuje se u saopštenju. (Portal RTCG)

Portal Analitika