Društvo

Zagorič: Vandali odnijeli klupe i tobogan

Problem sa vandalima koji neprestano uništavaju dječja igrališta u Podgorici prisutan je već godinama. Premda Glavni grad za njihovu izgradnju i renoviranje izdvaja velike svote novca, rijetko koje uspijeva da opstane duže od nekoliko mjeseci. Isti slučaj je i sa igralištem u Zagoriču, koje je napravljeno početkom godine.
Zagorič: Vandali odnijeli klupe i tobogan
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekla Dejana Ponoš iz Udruženja Roditelji, njima se jedna stanarka koja živi u blizini javila, navodeći da su sa igrališta odnešene klupe i tobogan, u šta se uvjerila i ekipa Dnevnih novina.

"Nama je stanarka uputila molbu da se pored ovog i susjednog igrališta postave klupe. Sjutra ćemo uputiti dopis Zelenilu, ali ćemo vidjeti na koji način moramo promij eniti svijest građana o čuvanju javnog dobra", kazala je Ponoš za DN.

Ona ističe da i pored toga što je Komunalna policija pojačala svoje nadležnosti, još nije prepoznat problem igrališta.

"Nijesu spremni da se suoče sa vandalizmom na javnim površinama. Igrališta širom grada se svakodnevno uništavaju. Zelenilo i Glavni grad na godišnjem nivou izdvajaju više od 50.000 samo za obnovu igrališta. Prošle godine je Glavni grad napravio i obnovio ukupno 10 igrališta, a ove godine je planirano još toliko. Podgorica ima preko 30 igrališta, što manjih, što većih. Pravimo ih, ali ih niko ne čuva. Moramo poraditi na svijesti građana i djece da igrališta moraju čuvati", predočila je Ponoš.

Udruženje Roditelji, prema njenim riječima, od 2013. godine sprovodi akciju u više gradova u Crnoj Gori i Podgorici gdje se djeca i građani uče o obnovi igrališta.

"Ne možemo staviti kamere na svako igralište, ali je potrebno da počinioci budu kažnjeni, tj. da se napravi da ko god uništava javno dobro, bilo da je to klupa ili, kao u ovom slučaju, tobogan, bude adekvatno kažnjen. Takođe, neophodno je da građani sami prijavljuju takve slučajeve. Policija mora da se pozabavi tim problemom", istakla je Ponoš.

Jedini način da se igrališta sačuvaju je izgleda zaključavanje, što se na nekoliko lokacija već primjenjuje.

“Igralište koje se nalazi pored Kruševca je zaključano, tako je ostalo dvije godine na usluzi mališanima.

Takođe, igralište preko puta hotela 'Crna Gora' svako veče se zaključava. Ali, da li je to rješenje? Moramo promijeniti svijest građana i djece da ovakve stvari treba čuvati", napominje Ponoš.

cdm

Portal Analitika