Svijet

Grčka počela da vraća migrante u Tursku

Grčka je danas počela da vraća migrante sa ostrva Lezbos u Tursku, na osnovu dogovora Evropske unije sa zvaničnom Ankarom u cilju zaustavljanja nekontrolisanog priliva migranata i izbjeglica u Evropu.
Grčka počela da vraća migrante u Tursku
Portal AnalitikaIzvor

Dva trajekta koja plove pod turskom zastavom, jutros su ukrcala 202 migranta i isplovila sa Lezbosa ka turskom gradu Dikili.

"Većina tih migranata je iz Pakistana i Bangladeša", izjavila je portparol pogranične službe EU "Fronteksa" Eva Monkjur za Rojters.

U pratnji svakog migranta je jedan službenik "Fronteksa" u civilu, a na trajektima se nalaze pripadnici grčke interventne policije.

Na obližnjem grčkom ostrvu Hios je došlo do sukoba policije i lokalnog stanovništva tokom protesta protiv deportacija koja će se realizovati na tom ostrvu.

Dogovor EU i Ankare o vraćanju izbjeglica iz Grčke u Tursku počeo je danas da se primjenjuje, a u planu je da svakoga dana do srijede bude vraćeno po oko 250 ljudi.

Turska radi na pripremi centara za prihvat vraćenih migranata u mjestima Česme i Dikili, a lokalni mediji javljaju i da se priprema izbjeglički kamp za pet hiljada ljudi u Manisi, u unutrašnjosti zemlje.

U okviru istog dogovora EU i Ankare, Turska danas počinje da šalje prvu grupu izbjeglica direktno u Njemačku, čije ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje uglavnom porodice sa djecom.

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo više od 52 hiljade izbjeglica koje žele da idu ka sjevernoj Evropi.

Od toga je više od 5,6 hiljada registrovano poslije 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku. 

Portal Analitika