Društvo

Dan studenata

Crnogorski visokoškolci danas će proslaviti Dan studenata, koji se obilježava u znak sjećanja na Žarka Marinovića, studenta prava koji je ubijen 1936. godine u Beogradu, u aprilskom štrajku.
Dan studenata
Portal AnalitikaIzvor

Protest su u Beogradu, Zagrebu, Subotici, Ljubljani i Skoplju organizovali studenti koji su bili okupljeni u antifašističkom frontu, u borbi za svoje zahtjeve i prava, kao i slobodu nauke i autonomiju univerziteta.

U Podgorici tada nije bio osnovan Univerzitet, ali se veliki broj crnogorskih studenata u tim gradovima pridružio demonstracijama.

Marinović je ubijen prvog dana štrajka, 4. aprila, na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, će, prema riječima njenog predsjednika, Miloša Pavićevića, u saradnji sa studentskim vijećima, 4. april obilježiti aktivnostima koje će biti organizovane na univerzitetskim jedinicama.

„Brojne humanitarne akcije na svim fakultetima, tribine o temama koje su značajne za oblast visokog obrazovanja i zapošljavanje mladih, i zabavne aktivnosti dio su događaja čiju realizaciju planiramo tokom Nedjelje studenata“, rekao je Pavićević.

Portal Analitika