Politika

Cakan: Rušenje vlasti zagovaravaju i oni koji su sve stekli uz DPS

Predsjednik Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore u Baru Radomir Cakan Novaković kaže da u našoj zemlji ne postoji nikakva opoziciona ideja i da njegovu partiju optužuju za izdaju oni koji su decenijama koristili sve benefite vlasti radi lične koristi.
Cakan: Rušenje vlasti zagovaravaju i oni koji su sve stekli uz DPS
Portal AnalitikaIzvor

Novaković, koji je i kandidat za predsjednika Skupštine u Baru, u intervjuu za Dnevne novine istakao je da je problem Crne Gore upravo u tome što mnogi ulaze u politiku da bi rješavali svoja egzistencijalna pitanja, a ne zbog interesa građana koji ih biraju.

DN: Zašto ste potpisali sporazum sa DPS-om i SD-om o zajedničkom vršenju vlasti u Baru?

Novaković: Politika je vještina mogućeg. U politiku sam ušao sa željom da mijenjam neke stvari koje mi se nijesu dopadale i koje mi se i dalje ne dopadaju. Nijesam ušao u politiku da bih preko nje regulisao egzistencijalna pitanja. Prvo sam riješio to pitanje na način koji je poznat svim mojim sugrađanima, a vjerujem i širom Crne Gore, pa sam onda ušao u politiku da preko poluga koje ona nudi pokušam da mijenjam stvari nabolje za dobro zajednice. Shvatio sam da, koliko god mi biznis omogućavao da pomažem ljudima, nikada neću imati dovoljno duge poluge da mijenjam kao što su one koje nudi politika. Problem kod nas je, međutim, upravo u tome što oni koji u politiku ulaze da bi rješavali svoja egzistencijalna pitanja ne dozvoljavaju onima koji nemaju taj problem da im ugroze poluge.

DN: Optužuju vas da ste izdali opozicionu ideju.

N0VAKOVIĆ: Kakva cma opoziciona ideja. Zar mislite da su opozicionari oni koji čuvaju svoje opozicionarske položaje? Dvije decenije sam čekao da se izbore za polugu s koje mogu da se mijenjaju stvari nabolje za opšte dobro i onda kada se meni ukazala prilika da dođem do te poluge, dočekao sam da me zovu izdajnikom. Koga sam izdao? One koji očekuju da ih podržavate da budu na položajima koji im omogućavaju da koriste poluge samo zarad ličnog dobra? Koaliciona saradnja sa DPS-om se tretira kao veleizdaja samo Pozitivnoj. Da ne imenujem pojedince i stranke u ovoj novoformiranoj opoziciji koji su godine ili decenije proveli u koaliciji sa DPS-om i svako ima opravdanje za to, ali ne i razumijevanje za nas ili konkretno za mene, kojem nijedna politička kombinacija nije potrebna da bih od toga živio. Čini mi se da je u tome problem. Meni koaliciona saradnja sa DPS-om neće da otvara nove poslove. Mirno spavam i znam da radim nešto za opšte dobro, da neću da se okoristim da bih sebi pribavio neku materijalnu korist.

DN: Kako tumačite tvrdnje da je to opšte dobro bilo izvodljivo samo sa opozicijom?

NOVAKOVIĆ: Prvo treba da se dogovorimo o tome ko je opozicija i čemu. I kakva je razlika između saradnje sa ljudima koji su bili 19 godina na vlasti ili onih koji su prije tih 19 godina bili na vlasti ili onih koji su, javna je tajna, minulih osam godina pokušavali da budu u koaliciji sa onima koje javno pokušavaju da smijene. Dakle, treba da se svi zapitamo ko to izdaje licencu ko i kada smije s kim i kako da sarađuje. Da li je normalno da te "licence" izdaju oni koji su sve u životu stekli zahvaljujući saradnji sa onima koje sada, ako im vjerujemo na riječ, pokušavaju da smijene? I da li mislite da je normalno da ja od njih tražim tu dozvolu iako sam u politiku ušao "sit"? Možda izdavače licenci i moraliste brine Pozitivna jer remeti dogovor koji su oni planirali da naprave, a koji je u interesu građana tačno onoliko koliko je bio dok su prethodnih godina participirali u vlasti, što oni koji su je vršili do 1998, što oni koji su u njoj bili od 1998. do juče, ili oni koji su dogovarali da u nju uđu minulih sedam godina. Dil koji će potom da opravdaju nekom kozmetičkom promjenom koju će preko svojih glasila da okarakterišu kao revolucionarnu. Iako ta 'revolucija' neće da donese ništa opipljivo dobro građanima osim pustih parola izvođačima te kvazirevolucije će da obezbijedi novi mandat na jedinom poslu od kojeg znaju da žive mlaćenju parola i lažnom moralisanju.

 Izvor: Dnevne novine, cdm

Portal Analitika