Politika

Tivat: DPS najavljuje bojkot, HGI ostavke

Paralelno sa kampanjom za lokalne izbore 17. aprila u Tivtu, u toj najmanjoj bokeljskoj opštini raskol vladajuće koalicije DPS-SDP odražava se i na rad lokalnog parlamenta. Poslije dva neuspjela zasjedanja, treći nastavak Skupštine Tivta najavljen je za ponedjeljak. No, pitanje je hoće li biti kvoruma, jer iz DPS-a opet najavljuju bojkot, a iz HGI-ija ostavke odbornika.
Tivat: DPS najavljuje bojkot, HGI ostavke
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Traje višednevno ispitivanje na održavanju sjednice Lokalnog parlamenta na jednoj i odbijanja na drugoj strani. Iako je 17 odbornika, bez DPS-a i HGI-a, bilo dovoljno za kvorum, predsjednik Skupštine Tivta najavio je treći nastavak sjednice za ponedeljak.

Materijale treba da razmotre prvo i tri skupštinska odbora. Planirane su bitne teme za funkcionisanje grada, kao i za opoziciju sporan izvještaj o radu predsjednika Opštine. Toliko da jedan dio traži njegovu smjenu.

DPS i SDP su donedavno bili u vladajućoj koaliciji. U slučaju glasanja o nepovjerenju predsjedniku opštine, predsjednik SO Tivat Krsto Bošković očekuje korektnu raspravu.

"SDP, kao što smo u ranijem izvještaju naveli, DPS doživljava kao partnera. Mimo toga partnerstva, očekujemo korektnu raspravu", naglasio je Bošković.

U toj raspravi sigurno neće učestvovati i predsjednik Oštine Tivat Ivan Novosel, kao ni odbornici njegove partije iz DPS-a.

"Činjenica je da smo 15-16 dana do izbora i sada je nesuvislo da se mijenja predsjednik, bio to Ivan Novosel ili bilo ko drugi. Ali, koliko znam, trebalo bi neka druga sjednica da se zakaže", istakao je Novosel.

Predsjednik Opštine djeli sudbinu parlamenta. Kada istekne mandat ovom sazivu Skupštine, iscuriće i mandat predsjedniku Opštine Novoselu.

No da li i prije izbora 17. aprila, na čemu insistiraju Demokrate. Oni tvrde da su i ranije skupštine prolazile bez odluka matičnih odbora. Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Tivat Vladimir Arsić objašnjava ima li smisla njihova inicijativa za smjenu Novosela.

"Naravno da ima, pitanje je da li će se izbori održati. Vidjećemo što se dešava sa biračkim spiskovima. Sve je počelo kako ne treba, od formiranja opštinske Izborne komisije na potpuno neregularan način", ocijenio je Arsić.

Ipak, 12 izbornih lista već su uveliko ušle u izbornu trku. U DPS-u neće da učestvuju u radu parlamenta.

"Mislim da je neprimjerena praksa da se zasijeda mjesec dana, najmanje dva mjeseca, prije izbora, odnosno da se saziva Skupština. Iz razloga što ta Skupština ne treba da bude poligon za određene političke proatkvinosti ili neproaktivnosti, ili uzimanje određenih benefita kod građana", ocijenio je predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Siniša Kusovac.

IZ Cdu-a su sa jednim odbornikom dali kvorum Skupštini, ali tvrde da neće učestvovati dalje u njenom radu. U HGI-ju, kome iz opozicije prebacuju da je oformio antitivatsku koaliciju sa DPS-om, su jasni.

"Vjerovatno će odbornici HGI-a podnijeti ostavku i samim tim otvoriti proces da se novi saziv sjenice Skupštine sazove u legitimnom i normalnom dijelu, kakav god izborni rezultat bude", kazao je predsjednik Opštinskog odbora HGI-a Tivat Ilija Janović.

RTCG

Portal Analitika