Politika

CP: Država se mora razdvojiti od političkih partija

Skup Crnogorskog pokreta, u saradnji sa SUBNOR-om grada Nikšića, održan je danas u Nikšiću.
CP: Država se mora razdvojiti od političkih partija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Stevo Vučinić, jedan od osnivača Crnogorskog pokreta, obratio se skupu riječima: „Usred Saborne crkve u Podgorici, umišljeni predstavnici plemena, potpisali su peticiju protiv ulaska Crne Gore u NATO. Tako su nas pred civilizovanim svijetom, i diplomatskim korom akreditovanim kod crnogorske Vlade, predstavili kao plemensko društvo, koje nije dotakla civilizacija. To je nacionalna uvreda koje prosti svijet koji je potpisao peticiju nije svjestan. Ali jeste organizator, Beogradska patrijaršija, koja tako snaži plemenske identitete i podstiče sve vrste podjela, dok njeno svještenstvo u ekstazi mračnjaštva raspiruje sve moguće antagonizme. Popovi su im najobičniji apostoli zla i mržnje koju siju na sve strane. Takva crkvena politika se može definisati kao napad na autoritet države i potkopavanje njene opstojnosti razaranjem unutrašnjih veza i odnosa između građanina i države“.

Slobodan Jovanoviće je govorio o ciljevima Crnogorskog pokreta: „Crnogorski pokret je svoje djelovanje koncipirao kao borbu za nacionalna prava Crnogoraca, izgradnju nacionalnih, crnogorskih institucija, reformu školstva koje će biti oslobođeno od enkulturacije, zaštitu medijskog prostora od zagađenja i spolja i iznutra, razvoj autentične nacionalne i popularne kulture, razvoj sporta na svim nivoima, naročito državnom, tj. nacionalnom, kao veoma važnog motivacionog sredstva u izgradnji nacionalnih osjećanja i privrženosti državi, uređenje konfesionalnih pitanja, rješenje vlasništva nad sakralnom imovinom na zakonit i pravedan način i zaštita materijalne i nematerijalne baštine, ne zanemarujući ni sve elemente koji bi od Crne Gore načinili društvo sposobno da bude ravnopravan član zajednice civilizovanih, modernih i demokratskih zemalja svijeta“…Država se mora razdvojiti od političkih partija i ne smije se poistovjećivati ni u kojem smislu - istakao je dalje Jovanović i dodao: - Oni koji svoj odnos prema političkim partijama projektuju na državu ni po čemu se ne razlikuju od onih kojima država Crna Gora nije matična država, niti je doživljavaju kao otadžbinu, iako im preci nikada nijesu izbivali iz nje".

Skupu su se obratili i predsjedni SUBNOR-a Nikšića, Slobodan Bato Mirjačić, Jasmina Nikčević, profesorka francuskog jezika, Marija Mitrović, student crnogorskog jezika, i mnogi drugi prisutni, kaže se na kraju saopštenja CP.

Portal Analitika