Društvo

Hiperion i LGBT Forum Progres: Vlada da zaštiti svaki spomenik

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres osudile su ponovnu devastaciju Spomenika palim borcima pod Trebjesom.
Hiperion i LGBT Forum Progres: Vlada da zaštiti svaki spomenik
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Taj spomenik je neraskidivi dio memoralizacije Drugog svjetskog rata u kojem je obnovljen i potvrđen ukupan crnogorski identitet. Taj spomenik predstavlja mjesto sjećanja i kolektivnog, nacionalnog, pamćenja stradanja i podnijete žrtve za slobodnu i dostojanstvenu Crnu Goru. Zato zaslužuje poštovanje svakog građanina", saopšteno je iz tih organizacija.

U tim organizacijama traže od Vlade da za svaki državni zvanični spomenik osigura njegovu punu zaštitu ali i osnaži njegovu funkciju zbog koje je građen, i još uvjek postoji, u javnom prostoru.

"Ovakav i sličan odnos prema spomeničkom nasljeđu i vrijednostima revolucije potvrđuje postojanje dezorjentacije i krize ljevice u Crnoj Gori o čemu intenzivno govorimo od početka rada LGBT pokreta u Crnoj Gori. To je posebno došlo do izražaja prilikom tri pokušaja organizovanja antifašističke Povorke ponosa u Nikšiću", zaključeno je u saopštenju.

Foto: Onogost.me

Portal Analitika