Društvo

Vukčević: Da bi dorasli svijetu, moramo planirati elitu

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica prof. dr Dragan Vukčević insistira na činjenici da bi intelektualci u Crnoj Gori morali stalno insistirati na potrebi planiranja elite i jačanju institucija.
Vukčević: Da bi dorasli svijetu, moramo planirati elitu
Portal AnalitikaIzvor

- Crna Gora mora odškolovati generaciju koja će razumjeti svijet i biti kadra da sa njim razgovara. Generacije koje su ranije postojale nijesu imale tu potrebu. Crnogorci su živjeli kao jedna vrsta zbjega. Ta zatvorena zajednica rijetko se miješala sa svijetom. Danas kada smo se otvorili prema svijetu, prijeko je potrebno da sa svijetom komuniciramo. Da ga razumijemo. Da razumijemo njegov jezik, pravila i vrijednosti. To je sva naša priča. Da bi dorasli svijetu, moramo planirati elitu, a spremanje elite je kada ti nekoga spremaš da u ime tebe obavi neki od najsuptilnijih poslova. Ulaganje u znanje je našto što je i nepismeni seljak znao.

Imao je sedmoro-osmoro djece, pa kaže: „Dvoje su mi za školu. Oni neka budu ono što je elita porodice, sa njima će se porodica dočepati nekoga ve- ćeg sprata i stvaraće bolje uslove za sve nas. Ono što nije dano za tu školu neka ostane pri kući u čuva loze i koze“.

Stvar je današnje političke elite da taj stari princip prepozna. Naravno, prethodno bi političari morali da prihvate činjenicu da su interesi cijele zajednice važniji od partikularnih.

Bez intelektualne elite društvo je obezglavljeno. Što prije prihvatimo tu činjenicu - tim bolje za sve nas – kaže Vukčević. (Pobjeda)

Portal Analitika