Društvo

EPCG: Počela izgradnja TS "Klinci" i rekonstrukcija TS "Pržno" vrijedne 2,2 miliona eura

Počeli su radovi na potpunoj rekonstrukciji trefostanice "Pržno" od 35/10kV u Tivtu, koja električnom energijom napaja poluostrvo Luštica, i tivatski i hercegnovski dio, kao i radovi na izgradnji trafostanice "Klinci" u Herceg Novom, saopšteno je Portalu Analitika iz Direkcije za odnose s javnošću EPCG.
EPCG: Počela izgradnja TS "Klinci" i rekonstrukcija TS "Pržno" vrijedne 2,2 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- U okviru ugovorenih radova na potpunoj rekonstrukciji trefostanice "Pržno" od 35/10kV, koji treba da budu završeni do kraja godine, predviđena je zamjena 35 i 10 kilovoltnog postrojenja i ugradnja dva transformatora od po 8 MVA. Na tom području je, kao što je poznato, planirana izgradnja turističkih kompleksa visoke kategorije - ističu iz EPCG.

Takođe navode da su krajem prošle nedjelje počeli radovi na izgradnji TS 35/10KV "Klinci" u Herceg Novom, sa uklapanjem u 35 i 10 kV mrežu. Prema riječima Ranka Vukovića, rukovodioca Sektora za razvoj i investicije Funkcionalne cjeline "Distribucija", realizacijom ovog 2,2 miliona eura vrijednog projekta, znatno će se poboljšati naponske prilike i stvoriti neophodne pretpostavke za priključenje novih potrošača na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica.

- Korisnici električne energije na tom dijelu Luštice trenutno se napajaju preko 10 kV nadzemnog voda dužine oko 11 km, što nepovoljno utiče na pouzdanost napajanja električnom energijom. Izgradnja nove trafostanice će u znatnoj mjeri poboljšati kvalitet napajanja u tom dijelu konzuma - istakao je Vuković.

Iz EPCG još ističu da privode kraju pripremne radnje za početak izgradnje 35 kV kablovskog voda od trafostanice 35/10 kV "Kumbor" do nove trafostanice "Klinci". Kabl će služiti za napajanje novog energetskog objekta "Klinci" i njegovim postavljanjem se stvaraju uslovi za uklapanje buduće trafostanice u elektroenergetski sistem Crne Gore.

0304ts1
Portal Analitika