Abiznis

HILJADU PLUS: Predato već više od 600 aplikacija

Građani su u drugoj sedmici predaje dokumentacije u projektu Hiljadu plus stanova, dostavili 69 aplikacija. Prema podacima sa sajta posvećenog projektu, www.1000plus.me, u ponedjeljak su predate 23 aplikacije, u utorak i četvrtak po 11, u srijedu osam, a u petak 16 prijava.
HILJADU PLUS: Predato već više od 600 aplikacija
Portal AnalitikaIzvor

Građani su u projektu Hiljadu plus stanova, u prvoj sedmici predaje dokumentacije, koja je počela 21. marta, dostavili 532 aplikacije. Na kraju druge sedmice, ukupno je predata 601 aplikacija.

U projektu učestvuje 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana, od čega 641 u Podgorici, po dva u Cetinju i Ulcinju, 47 u Nikšiću, osam u Pljevljima, 11 u Plužinama, jedan u Mojkovcu, 25 u Bijelom Polju i 16 u Herceg Novom.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke. Građani će sopstvenim učešćem obezbijediti pet odsto iznosa.

Podsjećamo, građani za dugoročni hipotekarni kredit mogu do 21. aprila da apliciraju u bankama koje učestvuju u projektu - Crnogorska komercijalna banka (CKB), Erste, NLB, Prva, Societe Generale Montenegro, Lovćen i Komercijalna banka Budva. Aplikacije se predaju od ponedjeljka do petka, od osam sati do 15 sati u filijalama banaka u devet crnogorskih gradova, iz kojih je prijavljeno ukupno 16 građevinskih kompanija koje učestvuju u projektu Hiljadu plus. Sva šifrirana dokumentacija sa imenom banke i tačnim danom i satom predaje aplikacije se dnevno objavljuje na sajtu projekta www.1000plus.me, tako da građani u svakom trenutku mogu da provjere status svoje aplikacije. Pošto banka obradi predatu dokumentaciju i procijeni kreditnu sposobnost podnosioca zahtjeva, dokumentaciju pod šifrom šalje Projektnom odboru, koji će nakon detaljne analize i ocjene dokumentacije rangirati listu, na osnovu koje će se utvrditi konačna lista korisnika kredita kojima će se dodijeliti vaučeri, u skladu sa kojim potpisuju predugovor sa građevinskom kompanijom. Rangiranje podnijetih zahtjeva obavlja Projektni odbor u odnosu na vrijeme podnošenja i na ispunjenost uslova koji su definisani u javnom pozivu za građane.

Projektni odbor raspoređuje podnijete zahtjeve ciljnim grupama, odnosno 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina starosti i 30 odsto ostalim korisnicima do konačne potošnje sredstava obezbijeđenih projektom. Nezavisno od te podjele, prioritet - bez obzira na vrijeme podnošenja zahtjeva - imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika