Društvo

FCJK: Sjećanje na Žarka Marinovića - crnogorskog simbola studentske borbe

Mladi istoričar Boban Batrićević održaće sjutra predavanje "Žarko Marinović - crnogorski simbol studentske borbe" u Sali 1 Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju od 11 časova.
FCJK: Sjećanje na Žarka Marinovića - crnogorskog simbola studentske borbe
Portal AnalitikaIzvor

Povod ovog predavanja je obilježavanje Dana studenata, 4. aprila, i 80 godina od smrti Žarka Marinovića. Iz Fakulteta za crnogorski jezik i književnost ističu kako time žele svoje studente da upoznaju s ikonom crnogorskoga bunta i značajem studentskoga aktivizma za jedno društvo.

Žarko Marinović rođen je 20. jula 1911. godine u selu Očinići kod Cetinja, u siromašnoj seljačkoj porodici. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu, a gimnaziju na Cetinju. U toku srednjoškolskih dana, upoznao se s marksističkim idejama i aktivno učestvovao u rasturanju komunističkih letaka i organizovanju đačkih štrajkova. Nakon završene gimnazije, odlazi na studije prava u Beograd, đe se priključuje Naprednom studentskom pokretu. Marinovićeva aktivnost naročito je došla do izražaja u Aprilskim demonstracijama 1936. godine, povodom štrajka studenata protiv zavođenja univerzitetske policije. Tadašnja jugoslovenska vlada predvođena Milanom Stojadinovićem željela je po svaku cijenu da ugušiti ovu pobunu, koja je bila inspirisana idejama zabranjene Komunističke partije. Kada je policija potpomognuta članovima Organizacija nacionalnih studenata - ORNAS pokušala da zapośedne univerzitetske zgrade i spriječi štrajk, došlo je do sukoba od kojih je najžešći i najtragičniji bio ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta. Tokom obračuna između studenata i policije, ORNAS-ovac Slobodan Nedeljković nožem je napao studenta prava Jovana Šćepanovića. Žarko Marinović pritrčao je da odbrani druga, ali mu je Nedeljković zadao dva uboda kamom koja su bila smrtonosna. Tako je Žarko Marinović poginuo i postao - simbol studentske borbe. Dan njegova stradanja 4. april, proglašen je za Dan studenata, a on je svoje mjesto našao i u Aleji zaslužnih građana Grada Beograda. Kasnije su njegovi ostaci prenešeni na rodne Očiniće.

Foto: kurir.rs

Portal Analitika