Svijet

Četvrtina boraca ISIL-a dolazi iz EU

Brojni građani Evropske unije pridružili su se grupi Islamska država Irak i Levant - ISIL. Neki ratuju na prvim borbenim linijama, a neki su u administraciji te oružane grupe. Odakle dolaze i zašto se pridružuju ISIL-u, pojašnjava novinar Al Jazeer-e Harun Karčić.
Četvrtina boraca ISIL-a dolazi iz EU
Portal AnalitikaIzvor

- Prema podacima Instituta za bezbjednosne studije u Parizu, 5.000 građana EU se pridružilo redovima ISIL-a na području Iraka i Sirije. Građani Evropske unije čine 25 odsto ISIL-ovih stranih boraca, odnosno 12,5 odsto cjelokupnog broja pripadnika te grupe. Prosječna starost građana EU-a koji su im se pridružili je 27 godina, a najveći broj boraca dolazi iz Belgije. Molenbek i druge siromašnije četvrti pokazale su se kao plodno tlo za regrutovanje boraca ISIL-a - navodi Karčić, te dodao da se brojni građani Švedske i Francuske takođe pridružuju toj grupi.

Između 25 i 30 odsto građana EU-a koji su se pridružili ISIL-u su hrišćani koji su prešli na islam. Nasuprot rasprostranjenim mišljenjima da se borci ISIL-a radikalizuju i regrutuju u džamijama, realnost je da ISIL svoje buduće članove pronalazi putem internet društvenih mreža - Facebook i Twitter.

- Evropski građani se pretežno iz političkih i privatnih razloga pridružuju ISIL-u, a ne iz vjerskih. Jedni vjeruju da se bore za pravednu stvar, drugi kažu da se žele boriti protiv ugnjetavanja muslimana, a treći jednostavno traže avanturu ili neki smisao u životu - navodi Karčić.

Zahvaljujući kompjuterskoj pismenosti, obrazovaniji građani EU-a koji se pridruže ISIL-u aktivno se angažuju u proizvodnji i širenju propagandnog materijala na društvenim mrežama. Ali, brojni evropski borci, zbog nepoznavanja arapskog jezika, završe u prvim borbenim linijama, ili budu poslati u samoubilačke misije.

Procjenjuje se da se blizu 1.500 građana EU vratilo sa teritorija pod kontrolom  ISIL-a. To čini 30 odsto cjelokupnog broja pripadnika te grupe. Procjenjuje se i da je svaki deveti nasilan, opasan i spreman da izvrši napad.

Izvor i foto: Al Jazeera

Portal Analitika