Abiznis

Evo zašto milioneri napuštaju Evropu

Milioneri u sve većem broju napuštaju Evropu zbog rastućih religioznih tenzija, zabrinutosti u pogledu krhke ekonomije i priliva migranata iz Sirije, kaže ekspert Endrju Amual iz konsultantske kompanije "New World Wealth".
Evo zašto milioneri napuštaju Evropu
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim predviđanjima, milioneri će "u velikom broju" napuštati Francusku, Njemačku i Belgiju, a najpopularnije destinacije za njihov odlazak su Australija i Izrael.

- Tri od četiri grada sa najvećim odlivom milionera u 2015. godini su u Evropi, a to su Pariz, Rim i Atina - navodi se u izvještaju te konsultantske kuće.

Francuska prijestonica je imala najveći odliv, pošto je izgubila šest odsto svoje populacije milionera, ili oko 7.000 ljudi. Iz Rima je prošle godine otišlo 5.000 milionera, iz Čikaga 3.000, a iz Atine 2.000, prema podacima ove kompanije.

- Francuska je teško pogođena eskalacijom religioznih tenzija između hrišćana i muslimana, naročito u urbanim područjima. Očekujemo da će migracija milionera iz Francuske u narednoj deceniji ubrzati zbog eskalacije ovih tenzija - dodaje Amual.

Francuska i Njemačka imaju najbrojniju muslimansku populaciju među članicama Evropske unije, po 4,7 miliona svaka. Francuska je, takođe, domovina najvećeg broja Jevreja u Evropi, kojih je u toj zemlji oko 310.000. Među njima je narastao strah od antisemitizma, nakon prošlogodišnjeg terorističkog napada na jevrejsku prodavnicu u Parizu, u kom su pogunula četvorica Jevreja.

- Oko 80 odsto milionera koji su prošle godine prešli u Izrael došlo je iz Evrope - izjavio je Amual.

Istovremeno, gradovi sa najvećim prilivom milionera su Sidnej, u koji je lani došlo 4.000 milionera, zatim Melburn (3.000), Tel Aviv (2.000), Dubai (2.000), San Francisko (2.000) i Vankuver (2.000).

Izvor i foto: B92.net

Portal Analitika