Svijet

Sjutra zatvaranje balkanske rute za migrante

Sjutra na snagu stupa kontroverzni plan EU-Turska koji bi trebalo da uspori dolazak migranata u zapadnu Evropu.
Sjutra zatvaranje balkanske rute za migrante
Portal AnalitikaIzvor

Zbog zatvaranja balkanske rute, broj migranata koji su iz Austrije ušli u Njemačku pao je u martu na ispod 5.000, sedam puta manje nego u februaru, izjavio je zvaničnik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pod pritiskom da ispuni obećanje o usporavanju migrantskog talasa, nakon što je u najmoćniju evropsku privredu prošle godine stiglo milion migranata i izbjeglica, izazvavši kritike ko će sve to platiti i kako će se ti ljudi integrisati u njemačko društvo.

U februaru je iz Austrije u Njemačku stiglo 38.570 migranata, što je značajno manje od 64.700 u januaru. Austrija je za migrante glavna ulazna tačka u Njemačku.

Beč je u februaru uveo granične kontrole, izazvavši domino-efekat u Evropi zbog kojeg su u Grčkoj zaglavile hiljade ljudi, većina bježeći pred ratom i nasiljem u Siriji i drugim zemljama.

Kontroverznim planom EU-Turska predviđeni su finansijski i politički ustupci Turskoj u zamjenu za prihvatanje izbjeglica i migranata iz Grčke. Kritičari strahuju da će Evropa zbog toga biti "mekša" prema Ankari oko pitanja kršenja ljudskih prava i medijskih sloboda.

Izvor: Večernji.hr/Hina/Reuters

Foto: Reuters/Pixsell

Portal Analitika