Društvo

LOMPAR: Ubi nas rezignirano nespokojstvo

Pjesnik, istoričar umjetnosti i predsjednik PEN Centra Crne Gore Mladen Lompar kaže da "društvo koje jednom poklekne u hodu, teško vraća istorijski spokoj". Sagledavajući ulogu crnogorske kulturne elite danas i njene domete u pokušaju crnogorskog društva da pronađe spokoj, primjećuje da se, ako bez razmatranja priznamo da ona postoji, vrlo rijetko čuju njeni glasovi.
LOMPAR: Ubi nas rezignirano nespokojstvo
Portal AnalitikaIzvor

- U problemu smo. Stigla je budućnost, a nema odgovora. Jer još uvijek se navikavamo na značaj i vrijednost sopstvene pozicije. To je i najveći izazov, i najdalji cilj - kaže Lompar.

On ističe da su kritike kulturne elite pratile uglavnom sve direktne i bočne udare na Crnu Goru i u opasnim vremenima posljednje decenije XX vijeka, kada je ona bila izložena djelovanjima raznih bataljona i mobilizacija.

- Evo neko doba, sve što je kritička djelatnost kulturne elite, utonula je u rezignirano nespokojstvo, neku anesteziranu bezvoljnost. To je najpogubnije... Svaka vlast računa na podijeljenu i razdrobljenu kritičku misao, na odsustvo intelektualnog zajedništva. Danas nema solidarnosti i ne osjeća se tuđi jauk kao svoja opasnost - njega je, jednostavno, lako otćutati... Došli su "neki novi klinci" koji su se, ipak, čini mi se, rezignirano prepustili tabloidnom tretiranju stvarnosti... Neđe u tom smislu razmišljam o uticaju crnogorske kulturne elite danas - dodaje Lompar.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika