Politika

Demokrate: Novi dokaz da nema uslova za fer izbore

Analiza Istraživačkog centra MANS-a o manipulacijama u vezi sa biračkim spiskovima jedan je od brojnih razloga zbog kojih je potpuno očigledno da ne postoje iole fer uslovi za održavanje izbora 17. aprila u opštini Tivat, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.
Demokrate: Novi dokaz da nema uslova za fer izbore
Portal AnalitikaIzvor

"Nevladina organizacija MANS, i još jedan broj, takođe respektabilnih organizacija, prethodnih nedjelja i mjeseci u kontinuitetu ukazuju da se izbori u Tivtu neće održati u demokratskom ambijentu", navodi se u saopštenju Demorata.

Samim tim, kako su istakli, buduća vlast ne može biti odraz slobodno izražene volje građana, jer, kazali su, nijesu realizovani značajni elementi političkog dogovora sa početka 2014. godine, u kojem su učestvovali i predstavnici NVO sektora, a koji je, između ostalog, rezultirao usvajanjem seta izbornih zakona.

"Crna Gora je jedina zemlja u Evropi gdje političke partije, nevladin sektor i međunarodni partneri, već 24 mjeseca, ubjeđuju vlast da mora primijeniti i poštovati zakone koje je usvojio Parlament, kao najviši zakonodavni dom. U zemlji, u kojoj četiri najjaca opoziciona subjekta bojkotuju izbore, a NVO sektor ukazuje na neispunjenost osnovnih uslova za njihovo održavanje, jasno je čemu vodi insistiranje da se izbori u Tivtu ipak održe 17. aprila", saopštile su Demokrate.

Iz te partije su poručuli da su, iako su i formalno i suštinski bili spremni za izbore, pokazali da je stvaranje uslova za fer i slobodne izbore važnije od mandata, funkcija i privilegija.

"Demokratiju nećemo simulirati, već ćemo se za nju boriti, jer fingiranje demokratije često zna da bude korak do autokratije. Podržavamo napore MANS-a u razotkrivanju izbornih zloupotreba, jer je jasno da ova vlast broji poslednje trzaje i da njihovim zloupotrebama ubrzo mora doći kraj. Manipulacije sa biračkim spiskovima, bazama ličnih karata, duplim biometrijskim podacima, brojne nejasnoće sa registrima prebivališta i boravišta, zloupotrebe državnih resursa i nepostojanje mehanizama kontrole, nepremostive su prepreke za održavanje izbora u Tivtu 17.aprila, u fer i demokratskoj atmosferi", piše u saopštenju.

Portal Analitika