Svijet

Za porast džihadizma kriva francuska politika

Francuska politička kultura mogla bi biti ključni faktor zbog kog je došlo do rasta broja džihadista u zapadnoj Evropi, smatraju analitičari.
Za porast džihadizma kriva francuska politika
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci su nakon posljednjih terorističkih napada u Evropi sproveli opsežnu analizu i došli do ovog zaključka, prenosi “Independent”.

Vilijam Mekants i Kristofer Meserole su o tome pisali u “Forin afers”, a smatraju kako raširenost mreže ID u Evropi nijesu ni približno toliko doprinijeli usponu džihadista i masovnoj radikalizaciji, kao što je to sama francuska politička kultura.

“Niko od nas nije prije razmišljao u ovom pravcu. Petnaest godina nakon napada na Pentagon i Svjetski trgovinski centar mi još nemamo dobro objašnjanje zašto se to dogodilo”, rekao je Meserole za “Vox”.

Kako pokazuje istraživanje, ni bogatstvo zemlje, stepen obrazovanja, zdravlje, dostupnost interneta nijesu toliko važni i ne uzrokuju porast radikalizacije.

“Četiri od pet zemalja s najvišim stopama radikalizacije u svijetu su frankofone, uključujući i prve dvije u Evropi, Francusku i Belgiju”, piše “Forin afers”.

“Francuska i Belgija, na primjer, su jedine dvije zemlje u Evropi u kojima je zabranjeno nositi veo u javnim školama. One su ujedno i jedine zemlje u zapadnoj Evropi koje nijesu dobile najvišu ocjenu za demokratiju”, navodi se u tekstu.

Nezaposlenost mladih i urbanizacija dodatni su uzroci koji povećavaju šanse za radikalizaciju, i ti su faktori nesumnjivo prisutni u obje četvrti u Briselu i Parizu koje se smatraju muslimanskim.

“Molenbek, dom Salaha Abdeslama, četvrt je sa visokom stopom nezaposlenosti, više od 50 odsto stanovništva je nezaposleno, a većinom se radi o mladima. Veća je vjerovatnoća da će se upravo takvi ljudi okrenuti radikalizaciji, da će se u njima javiti bunt i želja za bilo kakvom promjenom, pa i onom tragičnom”, navodi se u tekstu.

Dvojac koji je sproveo istraživanje ipak naglašava da se ne implicira da su frankofone zemlje krive za napade. Ipak, priznaju kako je još mnogo posla koji se mora obaviti prije nego što se u potpunosti bude mogao objasniti rast džihadizma u Evropi.

“Naša početna otkrića ni na koji način ne impliciraju da su frankofone zemlje odgovorne za nedavne strašne napade – nijedna zemlja ne zaslužuje da se ubijaju njeni civili, bez obzira na motive počinitelja”, zaključili su autori.

Izvor: b92.net

Portal Analitika