Svijet

SAD šalje dodatne specijalne snage u Siriju

Američka vlada planira da poveća broj svojih specijalaca u Siriji, kojih trenutno ima oko 50, rekao je izvor blizak administraciji SAD.
SAD šalje dodatne specijalne snage u Siriju
Portal AnalitikaIzvor

"Nikakva konačna odluka još nije donijeta", rekao je taj izvor i dodao da bi novi vojnici imali istu misiju kao i sadašnji na terenu.

Grupa od oko 50 pripadnika specijalnih jedinica američke vojske na terenu povezuje sirijske oružane grupe koje se bore protiv džihadista iz Islamske države s međunarodnom koalicijom, koju predvode SAD, i koje gađaju položaje džihadista u Siriji.

Američki specijalci savjetuju te grupe ali ne učestvuju direktno u sukobima, čak i ako se nalaze u blizini.

Specijalne jedinice u Siriji ima i Rusija.

Rusija je prošle nedjelje saopštila da su njene specijalne snage direktno pomagale u vazdušnim napadima na položaje džihadista u Siriji dok su ruski vojni savjetnici odigrali ključnu ulogu u ofanzivi sirijske vojske.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra.

Više od 270.000 ljudi je poginulo, a nekoliko miliona je napustilo svoje domove u građanskom ratu u Siriji započetom prije pet godina.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika