Društvo

Uskoro više podataka o mrkom medvjedu u Crnoj Gori

U Nacionalnom parku Biogradska gora juče su se sastali partneri na projektu "Posmatranje medvjeda", koji se realizuje u saradnji sa srpskim Nacionalnim parkom Tara. Sastanku su prisustvovali predstavnici Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, NP Biogradska gora, WWF Adria, "Parkovi Dinarida- mreža zaštićenih područja", kao i ekspert na projektu, Duško Ćirović, profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Uskoro više podataka o mrkom medvjedu u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Tokom posjete učesnici su obišli teren i izdvojili dvije lokacije na kojima će se vršiti praćenje populacije mrkog medvjeda. Već do kraja mjeseca na ovim mjestima će biti postavljena hranilišta i foto-zamke, a nešto kasnije i ogrlice za praćenje i zamke za DNK uzorke, kako bi se prikupljali podaci o brojnosti, kretanju, povoljnim staništima i druge karakteristike značajne za zaštitu i popularizaciju vrste. Nakon što ste stvore preduslovi za praćenje stanja i zaštitu, plan je da se uključi što veći broj lokalnog stanovništva i domaćih i međunarodnih posjetilaca u atraktivnu turu posmatranja medvjeda. U maju će biti organizovana posjeta NP Tara, koji već deset godina uspješno vrši monitoring ove vrste, u kojem je brojnost populacije najveća na teritoriji Srbije. 

 „Uskoro ćemo imati podatke, foto i video materijale  sa informacijama o tome gdje se medvjed nalazi u realnom vremenu, što je od velikog značaja kako za nas  u parku, tako i za stručnu  javnost  i ljubitelje mrkog medvjeda cijelog dinarskog regiona“ - kazao je Saša Jeknić, direktor NP Biogradska gora.

Projekat  „Posmatranje medvjeda“ predstavlja zajedničku inicijativu NP Biogradska gora  i NP Tara, u okviru projekta  koji realizuju WWF Adria i "Parkovi Dinarida- mreža zaštićenih područja Dinarida" pod nazivom: "Zaštićena područja za prirodu i ljude". Inicijativa je posvećena razvoju turizma orjentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zaštite i unapređenja staništa medvjeda. U narednih četiri godine će se saradnjom predstavnika nauke i privrede uspostaviti sistem za razvoj lokalnih biznisa uz istovremeno održivo koriščenje  resursa i zaštitu prirode. Stanovnici zaštićenih i okolnih područja dobiće priliku da se uključe u mjere zaštite divljači, ali i kreiranje atraktivne turističke ponude kao vodiči za posmatranje medvjeda ili kroz pružanje usluga smještaja, gastronomiju  i drugih turističkih usluga zasnovanih orjentisanih na prirodu.  

Portal Analitika