Podgorica

Rakočević: Taksisti duguju 14 miliona eura

Podgorički taksisti Poreskoj upravi duguju 14 miliona eura, a mnogi od njih ne izbjegavaju samo da plaćaju poreze i doprinose, već i taksi stajališta, kazao je gradski sekretar za komunalne poslove i saobraćaj, Marko Rakočević. Na taj način se, kako je rekao, šteta nanosi i gradu i državi.
Rakočević: Taksisti duguju 14 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Na ulicama glavnog grada u ovom momentu je 778 taksi vozila koja imaju licencu, ali  je dosta i nelegalnih prevoznika.

"Tako da smo nailazili na frapantne podatke da se od 400 do 600 njih nalazi u sivoj zoni", rekao je Rakočević.

On je za MNE magazin rekao da inspekcija prilikom kontrole taksi vozila najčešće zabilježi da nemaju regularni izvod iz licence ili nemaju ugovor o radu, kao ni legitimaciju o položenom ispitu o poznavanju grada. Sve ih to, prema riječima Rakočevića, čini nelagalnim.

Sekretarijat na čijem je čelu, kaže on, insistira na smanjenju broja taksi vozila u sivoj zoni, zbog čega su pri kraju izrade odluke o organizovanju taksi prevoza u glavnom gradu. Ta odluka predviđa strože kriterijume u dijelu izdavanja licence.

"Ko ne bude izmirivao poreske obaveze neće mu se moći produžiti licenca niti će je neko moći dobiti. Moramo uvesti red, jer vlada haos što se tiče sive zone. Ko radi legalno nema čega da se plaši", rekao je Rakočević.

On je istakao da podgorički taksisti duguju Poreskoj upravi 14 miliona eura. Mnogi, sudeći prema njegovim riječima ne izbjegavaju samo da plaćaju poreze i doprinose, već i taksi stajališta. Rakočević kaže da se tako nanosi šteta gradu i državi.

Nova odluka će, smatra on, riješiti taj problem, a njom je, takođe, predviđeno da taksi vozila imaju X tablice, kao i jedinstvenu boju.

"Vidjećemo da li će to da bude plava ili bijela boja ili neka treća. Brzo će biti odluka na javnoj raspravi tako da i građani i taksi prevoznici će moći da daju svoj doprinos", rekao je Rakočević.

U Podgorici, prema njegovim riječima, ima više vozila nego što nam je potrebno, ali kaže da su problem ilegalci.

On podsjeća da Ljubljana, koja je veća od Podgorice, ima 300 legalnih taksi vozila, dok ih je u crnogorskom glavnom gradu 780.

"U Podgorici dođu četiri vozila na 1000 stanovnika, dok je u Evropi i regionu između 1,8 do dva ili 2,5 vozila na 1000 stanovnika",kaže Rakočević.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika