Politika

Vujanović: Pitanje granica neće uticati na odnose sa Kosovom

To što dio opozicije u Prištini ne prihvata rješenje o granici između Crne Gore i Kosova neće uticati na odnose dvije države, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.
Vujanović: Pitanje granica neće uticati na odnose sa Kosovom
Portal AnalitikaIzvor

“Mi imamo sjajne odnose sa Kosovom i to na svim nivoima i vrlo se radujem da smo uspostavili dobru komunikaciju i saradnju. Mislim da je ona dobra i na državnom nivou i da je dobra na nivou opština”, kazao je Vujanović u Ulcinju.

On je poručio da ga raduje da je ulcinjska opština u strukturi opština i komunikacija sa Kosovom uspjela da promoviše svoje vrijednosti i dobru saradnju kroz turizam i ekonomiju dvije države.

“Sigurno je da je ovo što je unutrašnja stvar Kosova neće uticati na naše odnose”, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, to je stvar unutrašnjih odnosa na Kosovu.

“Kao što vidite mi iz Crne Gore to uopšte ne komentarišemo. Smatramo da će se unutar Kosova to kvalitetno riješiti”, naveo je Vujanović.

On je dodao da mu je drago što predsjednica Kosova, Atifete Jahtjaga odredila Komisiju koja se dodatno uvjerila da je markacija granice pravilno izvršena.

“I mislim da je to pitanje koje ni na koji način ne opterećuje naše odnose. Naprotiv, pokazuje da smo se o jednom ozbiljnom pitanju kao dvije države kvalitetno dogovorili”, ocijenio je Vujanović.

Na pitanje da li vjeruje će široka koalicija na vlasti u Ulcinju uroditi plodom, Vujanović je kazao da je uvjeren da je ona dobar primjer zajedničkog djelovanja u interesu Ulcinja.

Vujanović je naveo da je jako bitno što je finansijska konsolidacija prioritet opštine Ulcinj.

“Da se već za ovako kratko vrijeme uspjelo u isplaćivanju određenih obaveza sa dobrom perspektivom za sve dugove koji opterećuju Opštinu kako bi se što prije servisirali”, smatra Vujanović.

On je ukazao da Ulcinj ima sjajne resurse i da je vrlo važno da se privuče što više investitora i ljudi iz dijaspore te opštine. ”Oni su nesumnjivo raspoloženi da ulože ovdje.”

“Treba naći ono što su stimulansi za njihovo ulaganje, iskoristiti ono što su vrijednosti Ulcinja, da se na jednoj krajnje profitnoj osnovi obezbijedi razvoj Ulcinja”, poručio je predsjednik.

Vujanović je kazao da ga raduje da su u Ulcinju odlučili da ove godine ne idu sa širokim kapitalnim investicijama sa nivoa budžeta opštine, nego da se opredijele da se u komunalnom smislu što bolje pripremi sezona i nastavi trend dobre turističke ponude, koja predstavlja tradiciju Ulcinja i koja će pomoći budžet da se što prije konsoliduje.

“Čestitajući svima u Ulcinju, Dan opštine, uvjeren sam da će građani i građanke Ulcinja, odbornici i predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine da ostvare ono što je nesumnjivo bilo planirano”, poručio je Vujanović.

Upitan da prokomentariše oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelja, Vujanović je podsjetio da on presude ne komentariše.

“Ja sam objasnio našoj javnosti u mnogo prilika da smatram da ne treba komentarisati sudske odluke, kako domaće, tako i Međunarodnog suda”, dodao je Vujanović.

Međunarodni sud u Hagu je, kako je rekao, pokazao u dosadašnjim procesima da je krajnje individualizovao krivicu i da se krivični postupci vode prema licima koji su optuženi.

“Prema tome, ne bi smjeli ni na koji način da utiču na odnose među narodima i među državama prostora bivše Jugoslavije. Dakle, Haški tribunal nije stvoren ni da bi mirio, ni da bi svojim odlukama svađao naše narode i naše države, nego da bi odlučivao o krivici onih koji su u haškom postupku”, rekao je Vujanović.

On je kazao da je premijer komentarišući presudu slijedio običaj koji postoji u crnogorskom narodu da kad se optuženi oslobode, a bili su dugo u pritvoru, saopšti svoj doživljaj prema toj slobodi.

"Dakle, Šešelj je bio oko 12 godina u pritvoru i on je tu vrstu doživljaja, po mojoj impresiji građanski saopštio, sa aspekta personalnog doživljaja, a ne državnog ili političkog doživljaja", smatra Vujanović.

On je podsjetio na odnos Vlada u vremenu i kada je Šešelj djelovao.

"Vi znate da mu je uskraćen boravak u Crnoj Gori. Da je za vrijeme Đukanovićeve Vlade on prognan iz Crne Gore i da ovdje nikada radikalna ideja ne može da uspije. Ona je krajnja desna ideja", podsjetio je Vujanović.

On je dodao da ne sumnja da Đukanović ima jednaki i politički i državni odnos kakav je uvijek imao prema radikalima, a ta izjava koja slijedi na jedan građanski običaj odnos prema slobodi koja se dobila na temelju postupka koji je trajao i imao toliki dugogodišnji pritvor.

Vujanović je rekao da on svoj stav zadržava.

"Ni jednu presudu ne komentarišem. Prema nijednom optuženom ne iskazujem svoj odnos, liše onoga što je činjenično stanje i presuda. Mislim posebno kroz ono što je moja biografija nekog čovjeka koji se bavio krivicom da je to primjeren odnos u iskazu predsjednika države", rekao je Vujanović.

Izvor: Mina

Portal Analitika