Društvo

SDMCG: Šegrt iznio netačne podatke o zaradama ljekara

Iz Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG) ocijenili su da je ponuđeno rješenje o uvećanju zarada u zdravstvu nezadovoljavajuće i neprihvatljivo i apelovali na reprezentativne sindikate da ne potpisuju Granski kolektivni ugovor.
SDMCG: Šegrt iznio netačne podatke o zaradama ljekara
Portal AnalitikaIzvor

„Potpisivanjem bi izdali legitimne interese doktora medicine zaposlenih u javnom zdravstvu“, poručili su iz Sindikata.

U reagovanju na izjavu ministra zdravlja Budimira Šegrta da su trenutna povećanja pristojna i da će potpisati kolektivni ugovor sa sindikatima zdravstva, iz SDMCG-a su saopštili da zahtjev za uvećanje plata nije podržan od 20 ljekara, već, kako su naveli, od njih 950.

Predsjednica SDMCG-a, Milena Popović Samardžić je poručila da njihov zahtjev nije vezan za politiku bilo koje partije, već, kako su kazali, predstavlja egzistencijalno pitanje.

Popović Samardžić je navela da su podaci o trenutnim zaradama doktora koje je iznio Šegrt apsolutno netačni podaci.

“Čak ako je takvih zarada i bilo, njih je dobio zanemarljiv broj ljekara“, precizirala je ona.

Ona je rekla da da su se za mnoge druge socijalne grupe, počevši od javnih funkicionera, nalazila zadovoljavajuća novčana sredstva.

„Dok se nama, kao i uvijek do sada, šalje poruka da su ovako mizerna uvećanja zarada u granicama mogućeg“, dodala je Popović Samardžić.

Ona je kazala da se, prema sadašnjem Granskom kolektivnom ugovoru, ljekar specijalista sa 35 godina radnog staža, uz 40 sati prekovremenog rada i 15 dana pripravnosti, može prihodovati maksimalno 1.017 eura.

Popović Samardžić je pojasnila da se podaci koje je iznijelo resorno Ministarstvo odnose na zbirnu zaradu koja obuhvata dopunski rad, dežurstva, pripravnost, učešće u konzilijumima i ostalim aktivnostima doktora medicine.

„To predstavlja grubo kršenje Zakona o radu i osnovnih prava zaposlenih, diskriminaciju pojedinih grana medicine koje nemaju dežurstvo i pripravnosti i upoređivanje dvije kategorije koje se ne mogu upoređivati - osnovni rad od 40 sati nedjeljno sa ukupnim radnim vremenom koji kod pojedinih doktora medicine iznosi i do 80 sati nedjeljno“, navela je ona.

Popović Samardžić je ocijenila da to rješenje omogućava kontinuitet u kršenju Zakona o radu kojim su, kako je kazala, ljekari primorani da rade više od 40 sati prekovremeno, kako bi obezbijedili elementarnu egzistenciju i neprekidnu zdravstvenu zaštitu građanima Crne Gore.

(Mina)

Portal Analitika