Politika

Prijedlog sporazuma načelno prihvatljiv opoziciji

Prijedlog sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, koji je sinoć premijer Milo Đukanović uputio svim parlamentarnim strankama, načelno je, kako saznaje CdM, prihvatljiv dijelu opozicije.
Prijedlog sporazuma načelno prihvatljiv opoziciji
Portal AnalitikaIzvor

CdM iz opozicionih stranaka nezvanično saznaje da je sporazum usaglašen, jer sadrži sve zahtjeve na kojima je opozicija insistirala. Zvanična potvrda opozicionih stranaka biće saopštena nakon sastanka koji je u toku.

U Prijedlogu političkog sporazuma navodi se da opoziciji pripadne mjesto potpredsjednika Vlade i četiri ministarska mjesta u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, na nivou pomoćnika ministara sa posebnim ovlašćenjima u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu prosvjete.

Obezbijediće se kontrola rada ANB kroz institut genaralnog inspektora, a zbog iskazanih sumnji u zloupotrebe u izbornim procesima, predstavnici opozicije statusno će kontrolisati i obezbijediti sistem stalnog izvještavanja u Zavodu za zapošljavanje, Fondu rada, Direkciji za javne radove, Investiciono-razvojnom fondu, Direkciji za saobraćaj, Poreskoj upravi, Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za nekretnine, Upravi carina, Upravi za šume, Fondu PIO, Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, ZIKS-u, Upravi za inspekcijske poslove, Fondu zdravstva i Agenciji za elektronske medije. Ovdje će predstavnici opozicije biti na nivou rukovodilaca ili pomoćnika organa upravljanja sa dodatnim ovlašćenjima.

U poslovnim subjektima sa većinskim državnim vlasništvom biće obezbijeđeno prisustvo po jednog predstavnika opozicije u bordu tih subjekata, a to su: AD Elektroprivreda CG, AD Aerodromi CG, AD Pošta CG, AD Montenegroairlines, AD “13. Jul Plantaže" i d.o.o. Monteput.

Rok za implementaciju u dijelu izbora članova Vlade je najduže 15 dana od dana potpisivanja Sporazuma, a rok za postavljanje kadrova u državnoj administraciji je 10 dana od dana izbora članova Vlade.

Kao rok za održavanje redovnih parlamentarnih izbora u Predlogu sporazuma naznačen je 9. oktobar 2016. godine.

Portal Analitika