Abiznis

Barel nafte ponovo ispod 40 dolara

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 40 dolara pod uticajem sve izraženije skepse da dogovor proizvođača o zamrzavanju proizvodnje može riješiti problem prekomjernog snabdjevanja. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 64 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,69 dolara. U istom je iznosu kliznula i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 37,70 dolara.
Barel nafte ponovo  ispod 40 dolara
Portal AnalitikaIzvor

"Očekivanja su velika kada je u pitanju podrška cijenama koju bi trebalo pružiti planirano zamrzavanje proizvodnje na nivou Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i zemalja izvan te organizacije. Ipak, teško je dokučiti zašto bi zadržavanje proizvodnje trebalo poduprijeti cijene nafte. Tržište se neće uravnotežiti ove godine", smatra Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Rojtersovo mjesečno istraživanje pokazalo je da je OPEC-ova proizvodnja porasla iz Irana nakon ukidanja sankcija, ali i zbog gotovo rekordnog izvoza iz južnog Iraka.

Saudijska Arabija zamrznuće proizvodnju samo ako to učine i Iran i drugi veliki proizvođači, izjavio je za Blumberg visoki saudijski zvaničnik Mohamed bin Salman.

(SEEbiz)

Portal Analitika