Crna hronika

Raičević i Stojanović negirali krivicu

Stečajni upravnik Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju Veselin Raičević i bivši izvršni direktor Zetagradnje Miloš Stojanović negirali su pred Specijalnim državnim tužilaštvom krivicu u predmetu koji je formiran zbog prodaje imovine fabrike građevinskoj firmi.
Raičević i Stojanović negirali krivicu
Portal AnalitikaIzvor

Raičević i Stojanović su se pozvali na to da su u svemu poštovani zaključci i sporazumi Vlade, piše Dan.

Tužilaštvo je Stojanovića ispitivalo i zbog okolnosti po kojima je kupac, odnosno Zetagradnja dala ponudu koja nije odgovarala uslovima iz oglasa raspisanog za prodaju imovine DKP. Kupoprodajni ugovor su krajem juna 2010. godine potpisali Raičević i Stojanović.

Zamjenik specijalnog tužioca Stojanka Radović će, prema nezvaničnim informacijama, saslušati i bivšeg predsjednika Privrednog suda Dragana Rakočevića, koji je obuhvaćen krivičnom prijavom.

Raičević i Stojanović uhapšeni su u istrazi Specijalnog tužilaštva o kupoprodaji nešto više od 13 miliona eura vrijedne imovine DKP-a. Raičević je uhapšen u četvrtak jer je 2010. godine navodno dozvolio prodaju imovine DKP-a u stečaju, iako je bilo najavljeno da će biti podnijet plan reorganizacije tog preduzeća, koji bi vodio programiranom stečaju.

Stojanović je ispitivan o ponudi koju je Zetagradnja dala za kupovinu imovine DKP, koja je navodno odstupala od uslova iz javnog poziva, kao i zašto je kompanija dio novca fabrici uplatila prije vremena.

Tužilaštvo je predmet formiralo na osnovu krivične prijave Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja je podnijeta 14. decembra 2012. protiv Raičevića, bivšeg predsjednika Vlade i gradonačelnika Podgorice, Igora Lukšića i Miomira Mugoše.

Toj krivičnoj prijavi je pridružena i ona Udruženja za zaštitu manjinskih akcionara DKP, koja je 2013. godine podnijeta protiv Raičevića, a kasnije proširena i na predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića.

Anketni odbor Skupštine, od septembra prošle godine saslušavao je više bivših  funkcionera, predstavnika kupaca i sindikata DKP-a o okolnostima prodaje te državne imovine.

Portal Analitika