Crna hronika

AFERA "GEPEK": Ko kome smješta dokaze?!

Dokazi nestali u istoimenoj aferi, koji su 28. marta pronađeni - kako je saopštio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković - u službenom policijskom automobilu, otkriveni su u gepeku automobila koji koristi krim tehnika Centra bezbjednosti Podgorica na parkingu ispred policijske zgrade, saznaje Pobjeda.
AFERA "GEPEK": Ko kome smješta dokaze?!
Portal AnalitikaIzvor

Otkrivajući ekskluzivnu novost u razgovoru za televiziju ,,Vijesti“ Stanković nije rasvijetlio ko je i kako pronašao dokumenta, svojevremeno prikupljena nakon pretresa kuće Veselina Mujovića, koja su bila povod za akciju hapšenja šefa odjeljenja za organizovani kriminal Dalibora Medojevića i inspektora istog odjeljenja Nikole Terzića.

Tajni spisi na javnom mjestu

Informacije koje je ekipa Pobjede saznala iz izvora bliskih istrazi, izazivaju dodatne nedoumice i otvaraju brojna pitanja.

Policijski pik-ap ,,poli“ nije vozilo koje specijalno koristi Odjeljenje za organizovani kriminal ili Odjeljenje za privredni kriminal, već je službeni automobil Kriminalističke tehnike Centra bezbjednosti Podgorica. Obično se parkira u krugu oko zgrade Uprave policije i služi za prevoz tehnike u slučaju izlaska na teren.

Prema saznanjima našeg lista, krim-tehničari i ne zaključavaju automobil kada ga ostave na službenom parkingu. Zato će biti vrlo zanimljivo ukoliko istraga bude u stanju da utvrdi: kako su se mogući dokazi, četrdeset dana nakon nestanka, u času kada je ekipa tehničara krenula na teren, volšebno našli u automobilu, na parkingu dvadesetak metara od zgrade Uprave policije!?

Za neke dalje analize zanimljiv je i detalj da je plastična kesa bila u gepeku automobila parkiranog van djelokruga nadzornih kamera na zgradi Uprave policije.

Da li je to indikator da su spisi nedavno potureni u automobil ili treba vjerovati da je osoba, tako sposobna da ukrade dokazni materijal, bila tako nesposobna da ih krije na nekom zaštićenom mjestu.

Posljedice

Upravo zbog nestanka tih spisa dio Uprave policije bio je pod lupom javnosti. Iza brave su završili šef Odjela za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević i jedan od inspektora Nikola Terzić.

Predmet ,,Hobotnica“ – hapšenje kontroverznog biznismena Veselina Mujovića - bio je uvod u aferu ,,Dokazi“ koja je potresla crnogorsku javnost i otvorila javni rat na relaciji Policija - Tužilaštvo. Dan nakon pretresa, 18. februara, ustanovljeno je da su u Upravi policije nestala dokumenta i pisma, koja su zaplijenjena u kući Mujovića.

Materijal koji je oduzet iz kuće Mujovića prenoćio je u kancelariji Odsjeka za privredni kriminal, a sjutradan je proslijeđen Nikoli Terziću i potom na ruke Daliboru Medojeviću.

Kancelarija Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta nije pokrivena video nadzorom, a dokazi, prema sada dostupnim informacijama istrage Unutrašnje kontrole, nijesu bili propisno obezbijeđeni, niti stavljeni u sef.

Kesa sa potencijalnim dokazima, koja je proslijeđena Medojeviću, nije bila zapečaćena kako to nalaže procedura i nakon uvida u spise i evidenciju oduzetih predmeta upravo je on otkrio da nedostaju pisma i dva dokumenta. O tome je obavijestio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Očito je da specijalni tužilac nije povjerovao u verziju šefa Odjeljenja za organizovani kriminal. Za sada, jedini osumnjičeni za nestanak dokaza su Medojević i Terzić. Tužilaštvo ih tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Poligraf

Nakon njihovog hapšenja menadžment Uprave policije se oglasio saopštenjem da njihovi službenici nijesu stvorili kriminalnu organizaciju, niti je Tužilaštvo „za tako teške optužbe prezentovalo dokaze“.

Sa druge strane, Specijalno tužilaštvo je bilo kategorično da su radili sve u skladu sa zakonom.

Uporedo sa Tužilaštvom, i Unutrašnja kontrola već dvije sedmice provjerava kako su nestala dokumenta iz Uprave policije. Više od deset policajaca prošli su poligrafska ispitivanja u istrazi Unutrašnje kontrole, a iskaz su dali službenici Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala. Ali i inspektori privrednog kriminala – svi koji su na bilo koji način imali veze sa dokumentima koja su ,,isparila“.

Prema saznanjima Pobjede, poligrafska ispitivanja djelimično nijesu prošli šef odsjeka za privredni kriminal Dragan Radonjić i inspektor Nikola Terzić. Oni su, kako to analizatori ističu, „reagovali“ na pitanja koja su se odnosila na kontakte sa medijima. Izvještaj Unutrašnje kontrole će biti završen za dvije nedjelje.

Da li će ta informacija značiti i proširenje istrage na neka druga lica ili osvjetljavanje sada skrivenih detalja? Teško je procijeniti.

Činjenica da je novost u istrazi o nestalim dokumentima saopštio lično vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, ukazuje na visok stepen nepovjerenja između Tužilaštva koje rukovodi istragom i dijela policije koje bi trebalo da omogući logističku podršku istrazi.

Da je afera ,,Dokaz“ samo dio šire priče ili obračuna iza kulisa, ukazuje i jedan podatak koji prećutkuju i nadležni u Tužilaštvu, ali i brojni mediji: da li su ta famozna dokumenta - o čijem se sadržaju pričaju kuloarske bajke - uopšte od ključne važnosti za procesuiranje Veselina Mujovića?

M.ŽIŽIĆ - D.ĐURANOVIĆ  

 

Portal Analitika