Politika

POBJEDA: Usaglašen sporazum o slobodnim i fer izborima

Sporazum o slobodnim i fer izborima na kojem su prethodnih dana iza zatvorenih vrata intenzivno radili čelnici DPS-a, GP URA, SDP-a i Demosa usaglašen je nakon što je predsjednik DPS-a i premijer Milo Đukanović poslao opoziciji najnoviju verziju sporazuma, saznaje Pobjeda od više izvora iz vlasti i opozicije.
POBJEDA: Usaglašen sporazum o slobodnim i fer izborima
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je uz prijedlog sporazuma poslao i potpisano propratno pismo u kome se navodi da je prijedlog sporazuma o slobodnim i fer izborima rezultat ,,našeg zajedničkog rada i procesa usaglašavanja sa zainteresovanim političkim subjektima“.

Na potezu opozicija

Lopta je sada u dvorištu opozicije, imajući u vidu da se čekaju konačni stavovi i potpisi lidera SDP-a, GP URA i Demosa Ranka Krivokapića, Žarka Rakčevića i Miodraga Lekića.

Prijedlog sporazuma sa propratnim pismom je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, osim njegovim koalicionim partnerima (Bonjačka stranka, Liberalna Partija, HGI) proslijeđen i Pozitivnoj, SNP-u, Demokratskom frontu i Demokratama Alekse Bečića. Glavni odbor SNP-a trebalo bi danas da se izjasni o tom dokumentu.

Tačka dokumenta koja je prethodnih dana prijetila da sruši čitavi sporazum pitanje ostavki u RTCG riješena je tako što je ostala formulacija da ,,politički subjekti - potpisnici upućuju javni apel“ kojim se ,,pozivaju nadležni u Javnom servisu da u roku od stupanja na snagu ovog Sporazuma obezbijede izbor profesionalnog i Kodeksu novinara privrženog uređivačkog tima i menadžmenta“. Sve to u interesu povećanja povjerenja i uređivačke nezavisnosti RTCG.

Tom kompromisnom formulacijom izbjegnuto je tvrdo insistiranje na ostavci programske direktorke RTCG Radojke Rutović kao preduslovu potpisivanja sporazuma.

Kao mjeru kompromisa SDP, GP URA i Demos su, prema tvrdnjama izvora iz opozicije, prihvatili da lokalni izbori u Tivtu budi održani 17. aprila, što znači da neće biti njihovog odgađanja.

- Tivat smo žrtvovali zbog kompromisa, jer nijesmo smjeli dozvoliti da se čitavi sporazum sruši - rekao je Pobjedi izvor iz opozicije navodeći da ta tačka neće omesti potpisivanje sporazuma.

Sporno pitanje proširenja nadležnosti Specijalnog tužilaštva riješeno je na taj način što je Đukanović pristao da se izmijeni zakon po kome bi specijalni tužilac imao nadležnost da se bavi povredama izbornog prava.

Premijer Đukanović je u sporazumu prihvatio i da opozicija ima kontrolu nad Agencijom za elektronske medije, kao i da se izmijene tri medijska zakona kojim bi se regulisalo oglašavanje države u medijima.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika