Društvo

Međunarodna nagrada crnogorskoj policiji

Komisija SELEC centra (Centra za sprovođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi) za dodjelu polugodišnjih nagrada dodijela je prvu nagradu prošlogodišnjoj međunarodnoj operaciji „Frenklin“ koju je, uz podršku SELEC centra, realizovala crnogorska policija, zajedno sa policijama još četiri zemlje.
Međunarodna nagrada crnogorskoj policiji
Portal AnalitikaIzvor

Operacija „Frenklin“, koju su realizovale policije Crne Gore, Srbije, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz učešće SELEC centra, bila je usmjerena na otrkivanje, sprječavanje i suzbijanje falsifikovanja novca na međunarodnom nivou. Operacija "Frenklin" podijelila je prvo mjesto sa operacijom „Green arrow“, koja je bila usmjerena na borbu protiv trgovine drogom, koju su sprovela nadležna tijela Bugarske, Rumunije, Turske i Ukrajine, kao i BKA i DEA.

Komisija SELEC centra je nagradila tijela za sprovođenje zakona država članica SELEC centra za drugu polovinu 2015. godine, kao priznanje za uspješno sprovedene zajedničke istrage koje je podržao SELEC, saopštavaju iz policije.

"Međunarodni predmet „Frenklin“, u kojem su policijske aktivnosti i međunardona policijska saradnja trajali skoro godinu dana, je, podsjećamo, na našoj teritoriji realizovan u novembru 2015. godine. U okviru ovog predmeta, službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore su, u koordinaciji sa Tužilaštvom, 10. novembra podnijeli krivične prijave protiv pet lica – dva državljanina Republike Srbije i tri crnogorska državljanina, zbog osnova sumnje da su na našoj teritoriji počinili krivično djelo falsifikovanje novca", saopštavaju iz Uprave policije.

Policijsko – tužilačke aktivnosti sprovedene u Crnoj Gori ukazuju na sumnju da je pet lica procesuiranih kod nas, na teritoriji Crne Gore stavilo u opticaj ukupno 246 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 18.000 eura.

Na teritoriji svih pet država koje su sprovodile operaciju „Frenklin“ lišeno je slobode i procesuirano ukupno 27 lica, a zaplijenjeno je 32.000 eura i oko 2.400 komada falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 USD.

Komisija SELEC centra je drugu nagradu dodijelila operacijama „Kashmir“ (usmjerenu na suzbijanje krijumčarenja migranata a izvedenu u Srbiji i Mađarskoj) i „Caddy“ (borba protiv trgovine drogom, izvedenu u Rumuniji i Bugarskoj). Treća nagrada dodijeljena je operacijama „Tenacious“ (suzbijanje krijumčarenja migranata, sprovedena saradnjom nadležnih tijela na teritoriji Bugarske, Mađarske, Rumunije i Turske) i „Vodno/Chema“ (istraga u oblasti borbe protiv trgovine drogom, sprovedena od strane nadležnih tijela na teritoriji Albanije, Makedonije, Srbije i Turske).

 

Portal Analitika