Društvo

Za investicije u poljoprivredi 52 miliona

Za podršku investicijama za period od 2016. do 2020, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) obezbijedilo je 52 miliona eura , saopštio je prvi čovjek tog Vladinog rasora, Petar Ivanović, koji je učestvovao na konferenciji Svjetske banke, koja se prethodna dva dana održavala u Vašingtonu.
Za investicije u poljoprivredi 52 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je u Vašingtonu, osim učešća na konferenciji posvećenoj razmjeni znanja i iskustava, imao odvojene razgovore sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i mendžmentom Svjetske banke, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje, saopšteno je iz MPRR.

"Obezbijedili smo 52 miliona eura za podršku investicijama za period od 2016. do 2020. Taj novac u iznosu od 50 odsto podrške ne dajemo unaprijed poljoprivrednicima, već kada realizuju investiciju", kazao je Ivanoivić.

Kako je istakao, da bi završili projekte, poljoprivrednim proizvođačima je potrebno dodatnih 100 miliona eura za investicije.

"Upravo je to bila tema razgovora sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) - kako da direktno posredstvom IFC ili indirektno preko bankarskog sektora obezbijediti novac za investicije kako ne bi razmišljali da zbog nedostatka sredstava novac iz IPARD-a ne bude povučen", kazao je Ivanović.

Takođe, saopštio je da su razgovarali i sa predstavnicima Svjetske banke o nastavku projekta MIDAS i dogovorili se da krenu u drugu fazu projekta.

Ivanović je dodao da će, kako sada stvari stoje, poljoprivreda zauzimati važno mjesto u petogodišnjem planu aktivnosti Svjetske banke u Crnoj Gori.

SB zadovoljna, iskustvo iz CG dobro za druge zemlje

"Na konferenciji Svjetske banke koja se prethodna dva dana održavala u Vašingtonu istaknuto je kao vrlo pozitivno i poučno iskustvo koje Crna Gora ima u sprovođenju projekata MIDAS i IPARD-like, a koji se sprovodi sa SB u cilju razvoja poljoprivrede i jačanja konkuretnosti crnogorskih proizvođača. Iskustvo iz Crne Gore predstavljeno je kao uspješan primjer zemljama članicama gdje SB realizuje slične projekte", saopšteno je iz MPRR.

Na Sastanku na visokom nivou, kako se navodi, Ivanović, koji je koji je na poziv SB-a učestvovao na Trećem sastanku na visokom nivou na temu Razmjene znanja (Third High-Level Meeting on Country-led Knowledge Sharing, predstavio je crnogorsko iskustvo.

Naš ministar je govorio na panelu „Povećanje produktivnosti u poljoprivredi kroz razmjenu znanja“ gdje je predstavio način realizacije projekata podrške crnogorskoj poljoprivredi.

"Skup u Vašingtonu bila je dobra prilika za razmjenu iskustava zemalja članica kada su u pitanju poljoprivreda i ruralni razvoj. Učešće na konferenciji dalo nam je priliku da predstavimo rezutate dva projekta koja realizujemo sa SB gotovo šest godina. To su MIDAS i IPARD like. Dobili smo i poziv da svoje iskustvo prenesemo zemljama regiona i svijeta gdje SB realizuje slične projekte. Postignuti rezultati u poljoprivredi su vidljivi i veliki broj zemalja iskazao je interesovanje da prenesemo iskustva Crne Gore”, kazao je Ivanović, saopšteno je iz MPRR.

Rtcg.me

 

Portal Analitika