Abiznis

ATLAS GRUPA: Konzorcijum u potpunosti ispoštovao plaćanje kupoprodajne cijene

Zbog velikog interesovanja medija u vezi sa realizacijom Ugovora o kupovini, prodaji i investiranju Vojnog Kompleksa „Centar vojnomedicinskih ustanova Meljine“, radi tačnog i potpunog informisanja javnosti, iz Atlas grupe saopšteno je Portalu Analitika da je Konzorcijum u potpunosti ispoštovao plaćanje kupoprodajne cijene po Ugovoru, a da Vlada do danas nije predala u posjed cjelokupnu imovinu koja je bila predmet kupoprodaje.
ATLAS GRUPA: Konzorcijum u potpunosti ispoštovao plaćanje kupoprodajne cijene
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje prenosimo integralno:

Odmah nakon usvajanja plana, praktično na samom početku investicionog ciklusa u projekat Meljine,  talas svjetske ekonomske krize je zahvatio Crnu Goru. To se  negativno odrazilo  na investicione prilike u Crnoj Gori, što je dovelo do toga da naši partneri u ovom projektu iz UAE izadju iz projekta. Ugovor o kupovini, prodaji i investiranju Vojnog Kompleksa „Centar vojnomedicinskih ustanova Meljine potpisala je i  Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama koja je bila predstvanik naših partnera.

Imajući u vidu prethodno navedeno, kao i činjenicu da je koncept važećeg UP „Zdravstveni i turistički kompleks Meljine“ generisan prije više od pet godina, tačnije u periodu pripreme tenderske dokumentacije za privatizaciju tadašnje Vojne bolnice Meljine, odnosno u periodu investicione ekspanzije u Crnoj Gori, postojali su objektivni  razlozi za pokretanje Inicijative  za izmjenu važećeg i donošenje novog planskog dokumenta.

S tim u vezi, a pri tome ne želeći da u bilo kojem slučaju odustanemo od obaveze da realizujemo predmetnu investiciju u ukupnom iznosu i sa ukupnim trajanjem investicionog perioda prema dogovorenim uslovima iz Ugovora, Konzorcijum je 22.03.2012. godine pokrenuo inicijativu za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama važećeg UP-a „Zdravstveni i turistički kompleks Meljine“ i izradi „DUP-a „Zdravstveni i turistički kompleks Meljine“.

Iste godine, obratio se Vladi Crne Gore, Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte Inicijativom za zaključivanje Anex-a II Ugovora o kupovini, prodaji i investiranju Vojnog Kompleksa „Centar vojnomedicinskih ustanova Meljine“.

Shodno Zaključku sa KEP-a od 24.04.2014 godine, koji nam je dostavljen  dana 28.04.2014 godine, uputili smo Dopis, Vladi Crne Gore, Ministarstvu zdravlja, u kojem smo dostavili tražene podatke. Istog dana, upućen je i Dopis Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine u kojem smo ih informisali o svim dopunskim pitanjima sa sjednice KEP-a od 24.04.2014 godine.

Nakon razmatranja dopunskih izvještaja resorna Ministarstva su dala pozitivno mišljenje Vladi za zaključivanje predloženog Anex-a II te je na narednoj sjednici  KEP-a jednoglasno usvojena Inicijativa za zaključivanje Anex-a II Ugovora o kupovini, prodaji i investiranju Vojnog Kompleksa „Centar vojnomedicinskih ustanova Meljine.

Važno je napomenuti da bolnica Meljine od kada je preuzeta od strane Konzorcijuma nije prestala sa pružanjem usluga našim građanima i da je konstanto radila i radiće na unapređenju medicinskih usluga. Na taj način vrijeme do usvajanja koncepta nove urbanizacije planiramo da iskoristimo u cilju razvoja kvalitetnih bolničkih sadržaja koje ćemo nakon izgradnje preseliti u novi objekat bolnice.

Želimo ovom prilikom da istaknemo, a na što smo jako ponosni,  da od dana preuzimanja „Meljina“ do sada Bolnici i njenim osnivačima nije stigla ni jedna primjedba na kvalitet zdravstvenih usluga koje pruža Opšta bolnica „Meljine“ Herceg Novi.

Da se, na predlog  prethodnog rukovodstva, na čelu sa sadašnjim ministrom, dr Budimirom Šegrtom,  bolnica “Meljine” zadužila  radi izmirivanja zarada  za zaposlene i isplate dobavljača od kojih su pojedini povezani sa njim.

Da je, nakon prelaska u Vladu, rukovodjenje bolnice preuzeo njegov pomoćnik Radivoje Božović, koga je, nakon sto je  „pospremio kucu“ za njim,  postavio za direktora Doma zdravlja u Herceg Novom.

Ministar zdravlja  utiče na finansijsku destabilizaciju  bolnice Meljine tako što ne poštuje Ugovor sa Fondom zdravstva koji je sastavni dio privatizacionog ugovora u dijelu koji se odnosi na  korišćenje usluga, a posebno baro komore za zdravstvene osiguranike Crne Gore. Time je bolnici uskraćen značajan dio prihoda i onemogućeno da servisira svoje obaveze prema zaposlenima i dobavljačima a što  izaziva revolt kod zaposlenih .

I pored pokušaja da dovedemo strateškog partnera ACI BADEM GRUPA, sa kojima smo u pregovorima dvije godine, nemamo podršku i  razumijevanje resornih ministarstava.

Projekat podrazumijeva, kao što smo  ranije naveli, segmentaciju i odvajanje zdravstvenog i turističkog kompleksa. Planirana je izgradnja zdravstvenog centra koji će obuhvatati privatnu bolnicu, izgradjena po svim svjetskim standardima u kojoj će pored privatnih pacijenata koji za usluge plaćaju na komercijalnim osnovama imati pravo i da se liječe gradjani Herceg Novog u okvirima javnog zdravstvenog Sistema. Drugi dio je turistički  sa  hotelom, sa turističkim rizortom apartmanima i vilama.

I na kraju, do danas, od Vlade nijesmo dobili nikakvo obavještenje  o daljoj sudbini privatizacionog ugovora.

Portal Analitika