Kultura

Umrla slavna arhitektica Zaha Hadid

Poznata iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid, prva žena dobitnica najuglednijeg priznanja za arhitekturu - nagrade "Pritzker", umrla je u 66. godini, objavila je juče iračka državna televizija.
Umrla slavna arhitektica Zaha Hadid
Portal AnalitikaIzvor

- Zaha Hadid Architects s velikom tugom potvrđuje da je Zaha Hadid iznenada umrla u Miamiju, u ranim jutarnjim satima. Početkom sedmice zarazila se bronhitisom i dok se liječila u bolnici, imala je srčani udar - objavila je kompanija koja nosi njeno ime.

Zaha Hadid je prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu arhitekture - "Pritzker", a osmislila je niz objekata širom svijeta, među kojima su Nacionalni muzej savremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Centar "Rosenthal" za savremenu umjetnost u Sinsinatiju, "Riverside Museum" u Glazgovu. Projektovala je zgradu Opere u Guangžou, Centar Hajdara Alijeva u Bakuu, skijašku skakaonicu "Bergisel", te žičaru u Insbruku, Centralu BMW-a u Lajpcigu i mnoge druge.

- S velikom tugom primio sam vijest o smrti Zahe Hadid, bila je nadahnuće i njeno nasljeđe živi u predivnim zgradama u Stratfordu i širom svijeta - napisao je gradonačelnik Londona Boris Džonson na Twitteru.

Zaha Hadid projektovala je i kompleks bazena "London Aquatics Centre" sagrađenih u Londonu za Olimpijske igre 2012. godine.

Rođena 1950. u Bagdadu, Zaha Hadid prvo studirala matematiku na Američkom unverzitetu u Bejrutu, a zatim odlučila da studira arhitekturu u Londonu, gdje je diplomirala 1977. godine. Takođe, bila je prva žena nagrađena uglednom Zlatnom medaljom za arhitekturu 2016, koju su prije nje dobili arhitekti kao što su Žan Nuvel, Frenk Geri i Oskar Nimejer. Pobijedila je u dva navrata na konkursu za arhitekturu "Stirling", prvi put 2010. s projektom rimskog muzeja MAXXI, a zatim 2011. za "Evelyn Grace Academy" u Londonu. Nakon što je kreirala kompleks bazena u Londonu, Zaha Hadid trebalo je da nadzire izgradnju olimpijskog stadiona za Olimpijske igre u Tokiju 2020, ali se od njenog projekta odustalo jer je ocijenjen preskupim.

Izvor i foto: Tportal.hr/I.H./Hina, telegraph.co.uk

Portal Analitika