Društvo

Perks: Higijena u porodilištima dobra

Higijena u podgoričkom, beranskom i nikšićkom porodilištu je dobra i njihovo osoblje je posvećeno, ali su sobe u nekim od njih uske i pretrpane, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.
Perks: Higijena u porodilištima dobra
Portal AnalitikaIzvor

On je, predstavljajući rezultate procjene bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorenčadi u Crnoj Gori koja je sprovedena od 18. do 27. januara, ukazao je da se nalazi izvještaja ne mogu generalizovati na kvalitet njege u svim crnogorskim porodilištima, već su primjenjivi na tri navedene ustanove.

„Fizička infrastruktura i higijena dobre su u sva tri porodilišta obuhvaćena procjenom, a na većini odeljenja oprema je prilično nova i u dobrom je stanju“, kazao je Perks na konferenciji za novinare.

On je naveo da je procjenom utvrđeno da se mnoge zastarjele procedure više ne koriste i dodao da je utvrđeno da se primjenjuje kontakt „koža na kožu“ majke i bebe i omogućava dojenje.

Prema riječima Perksa, eksperti su ustanovili da je timska dinamika dobra i da je osoblje koje radi u porodilištima posvećeno.

On je, govoreći o oblastima koje su izvještaju prepoznate kao one u kojima je potrebno dalje unapređenje, kazao da su na odeljenju porodilištima u nekim bolnicama sobe uske i pretrpane, kao i da ne postoje individualne sobe za pripremu i porođaj.

Perks je ukazao da je potrebno raditi i na primjerenosti indikacija za obavljenje carskog reza i dodao da je procjenom utvrđeno da se mnoge štetne prakse i dalje primjenjuju.

On je naveo da hrana za prevremeno rođene bebe još uvijek nije dostupna, kao i da se ne sprovodi prevencija, procjena i ublažavanje bola kod bolesne novorođenčadi.

„U gotovo svakoj oblasti nedostaju nacionalni protokoli i smjernice i ne postoji stalna obuka za zdravstvene radnike u bolnica, a revizije kliničkih slučajeva ne predstavlju praksu“, pojasnio je Perks.

On je poručio da je UNICEF spreman da pruži dalju podršku u reformi zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

Ministar zdravlja, Budimir Šegrt poručio je da crnogorski zdravstveni sistem želi da se upoređuje sa Evropom. „Naš cilj je Evropa i od te ideje ne odustajemo“.

On je kazao da žele da čuju kako drugi vide crnogorski zdravstveni sistem. „Ovo je samo početak i ovaj primjer ćemo širiti“.

Šegrt je, upoređujući metodologiju procjene koja je rađena 2012. godine u odnosu na ovogodišnju, rekao da su ovogodišnji standardi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) unaprijeđeni i neuporedivo strožiji nego ranije.

On je, govoreći o porodilištu u Bijelom Polju, ocijenio da je ono danas „možda sa najboljim uslovima u Crnoj Gori“.

Šegrt je naveo da su uslovi u tom porodilištu skoro neuporedivi sa ranijim.

„Kada se nastavi obilazak porodilšta, prvo na redu će biti ono u Bijelom Polju“, dodao je on.

Koordinatorka Nacionalnog tima za procjenu, Snežana Raspopović navela je da je ekspertski tim koji je radio procjenu izabrao tri najveća porodilišta u državi, a za ostale, kako je kazala, nijesu imali vremena da obiđu.

Prema njenim riječima, na prvom sastanku sa ekspertima konstatovano je da su podaci o stanju u crnogorskim porodilištima izuzetno dobri.

„Veoma smo blizu standardu dobro razvijenih evropskih država“, rekla je Raspopović, navodeći da nije idealno i da je fali štošta.

Raspopović je kazala da sada ne postoje mogućnosti da beba bude stalno sa majkom i poručila da je to potrebno prevazići.

„Sada nema tu mogućnost, prvenstveno zbog kapaciteta i za to moramo sačekati povoljniji trenutak“, pojasnio je Raspopović.

Ona je ocijenila da je Akušerska klinika najčistija u Kliničkom centru Crne Gore.

Raspopović je ukazala da su eksperti upozorili porodilje da su glavni izvori infekcija beba ruke, mobilni telefon i miš na kompjuteru.

Kontrola je sprovedena u saradnji sa Saradničkim centrom SZO za zdravlje majke i djeteta u Trstu, uz tehničku podršli kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori.

Izvor: Mina

Portal Analitika